Naast bedrijven, overheidsinstanties en organisaties mag er ook van burgers bij het gebruik van ICT een zekere mate van bekwaamheid worden verwacht, zo staat in de tweede Nationale Cybersecurity Strategie die vandaag door minister Opstelten van Veiligheid en Justitie werd gepresenteerd.
Onder een zekere mate van bekwaamheid wordt gedacht aan het toepassen van basis-veiligheidsvereisten bij het surfen op het web. "Denk aan voorzichtig zijn met persoonlijke gegevens, het uitvoeren van updates, het gebruik van sterke wachtwoorden en het in evenwicht brengen van functionaliteit en cybersecurity". zo laat de strategie weten.
Om gebruikers hierbij te helpen zet de overheid in op het vergroten van de digitale weerbaarheid, onder andere door bewustwordingscampagnes, het vergroten van digitale vaardigheden, onderzoek en innovatie en het ondersteunen van maatschappelijke organisaties en initiatieven.
"In dat kader past ook een beleid dat responsible disclosure ondersteunt en hindernissen hiervoor wegneemt. Hiermee wordt het mogelijk gemaakt dat bewuste en betrokken burgers overheden, bedrijven en instellingen op een veilige manier op de hoogte kunnen stellen van ontdekte kwetsbaarheden in hun (ICT-) beveiliging", aldus de strategie.
Ook ICT-producten en -diensten moeten volgens de overheid veilig zijn. "Bedrijven en overheden moeten aanspreekbaar zijn op hun verantwoordelijkheid. Ook moeten zij transparant zijn over wat ze in het kader van cybersecurity aan maatregelen nemen en hoe ze omgaan met de gegevens van gebruikers." Het kabinet stelt zich ten doel dat burgers en bedrijven in 2017 hun zaken met de overheid digitaal en veilig kunnen afhandelen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.