Veruit de meeste Nederlanders onthouden de wachtwoorden die ze op websites en fora gebruiken, zo blijkt uit onderzoek van Intomart GfK dat in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) werd uitgevoerd.
Naast het onthouden is het meest gebruikte geheugensteuntje het noteren van wachtwoorden op een briefje dat wordt verstopt, gevolgd door het laten onthouden van het wachtwoord in de browser. De andere geheugensteuntjes, opslaan in telefoon, opslaan op laptop/ tablet/ pc, delen van wachtwoorden met een vertrouwd persoon, e-mail naar eigen account, worden minder vaak genoemd.
Ten opzichte van vorig jaar blijkt dat gemeentemedewerkers hun wachtwoorden vaker (5%) in telefoons opslaat dan in 2012 (3%). Rijksambtenaren noteren nu minder vaak (17%) dan in 2012 (24%) hun wachtwoorden op een verstopt briefje. Leidinggevenden delen iets minder vaak wachtwoorden met personen die zij vertrouwen en sturen wachtwoorden minder vaak naar het eigen e-mailaccount dan in 2012.
Het bedrijfsleven (vitale sectoren en overig) gebruikt vaker (9%) speciale software waarin wachtwoorden kunnen worden opgeslagen dan burgers (5%). Burgers (8%) slaan minder vaak dan gemeentemedewerkers (13%) hun wachtwoorden op in hun computer. Verder onthouden zij minder vaak (4%) wachtwoorden door een e-mail naar hun eigen account te sturen dan Rijksambtenaren (7%).
Bij burgers onthouden vrouwen hun wachtwoorden vaker (66%) in hun hoofd dan mannen (57%). Mannen gebruiken vaker speciale software bij het genereren en opslaan van hun wachtwoorden. Vijftigplussers hebben meer moeite (46%) met het onthouden van hun wachtwoorden in hun hoofd dan de andere leeftijdsgroepen.
Tussen de 42% en 47% van de respondenten gebruikt een aantal verschillende wachtwoorden waarvan sommige wachtwoorden voor meerdere accounts worden gebruikt. Bijna een kwart van de respondenten gebruikt voor belangrijke zaken iedere keer een ander wachtwoord en voor onbelangrijke zaken meestal steeds hetzelfde wachtwoord.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.