Een Nederlandse hacker is aan de Verenigde Staten uitgeleverd omdat hij zich schuldig aan creditcardfraude zou hebben gemaakt. De 21-jarige David Benjamin Schrooten, in hackerkringen beter bekend als Fortezza, werd in maart in Roemenië gearresteerd. Afgelopen zaterdag leverden de Roemeense autoriteiten hem aan de VS uit. Volgens de aanklagers beheerde Schrooten een website waarop gestolen creditcardgegevens werden verkocht.
De handlanger van de Nederlander, een 21-jarige Amerikaan, zou computers van Amerikaanse bedrijven hebben gehackt om zo creditcardgegevens te kunnen stelen. Op de machines werd malware geïnstalleerd die de persoonlijke informatie van creditcardtransacties op de point of sale (POS) terminal kopieerde. Vervolgens stuurde de malware deze gegevens door naar een server van het duo. In totaal zouden 4800 creditcardnummers zijn buitgemaakt.
Schade
"De verdachte heeft financiële instellingen en slachtoffers wereldwijd schade berokkend", aldus procureur-generaal Jenny Durkan. Bij één transactie van Schrooten zouden 44.000 creditcardnummers zijn verhandeld, wat financiële instellingen miljoenen dollars schade zou hebben gekost. "Cybercriminelen moeten weten dat we ze zullen vinden en vervolgen", gaat Durkan verder.
"De succesvolle arrestatie en uitlevering van David Benjamin Schrooten toont de toewijding van de Secret Service en het ministerie van Homeland Security om zowel binnenlandse als buitenlandse cybercriminelen te vervolgen."
Aanklacht
De Nederlander wordt van samenzwering, fraude met het verkrijgen van toegang tot een apparaat, bankfraude, het bewust beschadigen van een computer en identiteitsdiefstal beschuldigd. Bij elkaar opgeteld zou de Nederlander tot een maximale gevangenisstraf van zo'n 60 jaar en een boete van 1,75 miljoen dollar kunnen worden veroordeeld.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.