image

Firefox en Safari stoppen meeste phishingsites

woensdag 30 oktober 2013, 11:34 door Redactie, 3 reacties

Firefox en Safari bieden internetgebruikers de meeste bescherming tegen phishingsites, terwijl Internet Explorer de minste bescherming biedt. Dat blijkt uit onderzoek van NSS Labs naar de detectie van phishingsites en "social engineering malware" door de vier meest gebruikte browsers.

Firefox stopt gemiddeld 96% van de phishingsites, gevolgd door Safari met 95%. Google Chrome volgt op een derde plek met 92%, terwijl Internet Explorer onderaan eindigt (83%). Naast het gemiddelde werd er ook naar de "zero-hour" blokratio gekeken. In dit geval gaat het om detectie van net gelanceerde phishingsites.

NSS Labs stelt dat het blokkeren van deze phishingsites belangrijker is dan het gemiddelde percentage van geblokkeerde phishingsites, omdat veel phishingsites vaak korte tijd online zijn. Browsers met een laag gemiddelde maar betere zero-hour blokratio kunnen dan ook betere bescherming bieden. Wederom presteren Safari en Firefox het best, waarbij dit keer Safari (93,4%) net voor Firefox (93,3%) eindigt. Chrome is wederom derde (81,5%) en IE weer laatste (73,3%).

Social engineering malware

Een onderdeel waar IE de overige browsers wel verslaat is met de detectie van social engineering malware. Dit is malware die gebruikers zelf downloaden. Het gaat in dit geval niet om drive-by downloads die internetgebruikers automatisch zonder enige interactie infecteren omdat ze onveilige software gebruiken, maar om programma's waarin malware zit verstopt of die malware zijn.

Waar Firefox en Safari zo goed zijn in het stoppen van phishingsites, weten ze social engineering malware nauwelijks te herkennen. Gemiddeld wordt slechts 10% gestopt. Chrome houdt gemiddeld 83% tegen, terwijl Internet Explorer zelfs 100% detecteert. In het geval van net gelanceerde social engineering malware doen Firefox (8%) en Safari (12%) het wederom niet goed, terwijl Chrome naar een percentage van 49% zakt. IE eindigt met 98% wederom op de eerste plek.

Reacties (3)
30-10-2013, 11:56 door 0101
Hoe betrouwbaar zijn die resultaten als je weet dat Chrome, Firefox en Safari precies dezelfde gegevens gebruiken?
30-10-2013, 12:06 door Anoniem
Firefox en Safari maken standaard gebruik van de Google Safebrowsing service.
Waarom Chrome voor phishing sites dan iets lager scoort en bij malware sites een stuk hoger is mij niet duideliijk, in het geval van de hogere score een extra Google lijstje waar Firefox en Safari geen gebruik van kunnen maken?
30-10-2013, 13:54 door Anoniem
Door Anoniem: Firefox en Safari maken standaard gebruik van de Google Safebrowsing service.
Waarom Chrome voor phishing sites dan iets lager scoort en bij malware sites een stuk hoger is mij niet duideliijk, in het geval van de hogere score een extra Google lijstje waar Firefox en Safari geen gebruik van kunnen maken?

Kan natuurlijk ook gewoon aan instellingen liggen. Het lijstje is gelijk, maar dat wil niet betekenen dat verschillende wegingen worden gebruikt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.