Defensie wil 150 IT-experts rekruteren die het als "cyberreservisten" bij cyberoperaties kan inzetten. Het gaat dan zowel om het beschermen van Nederlandse netwerken en systemen als offensieve operaties. Volgens Paul Ducheine van de Nederlandse Defensieacademie zijn cyberoperaties essentieel geworden.
"Kijk naar wat we hadden kunnen doen in Afghanistan. We hadden bijvoorbeeld de computers van de taliban kunnen hacken om inlichtingen te vergaren. Of hun telefoonverkeer kunnen verstoren. Dat is van grote waarde voor andere eenheden", zo laat Ducheine tegenover het AD weten.
Defensie zou oorspronkelijk in 2015 een Cyber Commando krijgen, maar de eerste cybersoldaten moeten volgend jaar al aan de slag. Daarnaast gaat de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) actiever op het internet inlichtingen vergaren. Defensie wil hiervoor meer bevoegdheden krijgen.
"Als wij flink worden bespioneerd, maar we hebben geen geheime diensten die zo zijn uitgerust dat ze hun werk goed kunnen doen, dan hebben we ook geen idee dat wij worden bespioneerd", zegt 'cyberkolonel' Hans Folmer. Eerder liet ook het Britse Ministerie van Defensie weten dat het IT-experts als cyberreservisten gaat inzetten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.