image

Defensie wil 150 IT-experts als cyberreservist rekruteren

zaterdag 2 november 2013, 18:45 door Redactie, 8 reacties

Defensie wil 150 IT-experts rekruteren die het als "cyberreservisten" bij cyberoperaties kan inzetten. Het gaat dan zowel om het beschermen van Nederlandse netwerken en systemen als offensieve operaties. Volgens Paul Ducheine van de Nederlandse Defensieacademie zijn cyberoperaties essentieel geworden.

"Kijk naar wat we hadden kunnen doen in Afghanistan. We hadden bijvoorbeeld de computers van de taliban kunnen hacken om inlichtingen te vergaren. Of hun telefoonverkeer kunnen verstoren. Dat is van grote waarde voor andere eenheden", zo laat Ducheine tegenover het AD weten.

Bevoegdheden

Defensie zou oorspronkelijk in 2015 een Cyber Commando krijgen, maar de eerste cybersoldaten moeten volgend jaar al aan de slag. Daarnaast gaat de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) actiever op het internet inlichtingen vergaren. Defensie wil hiervoor meer bevoegdheden krijgen.

"Als wij flink worden bespioneerd, maar we hebben geen geheime diensten die zo zijn uitgerust dat ze hun werk goed kunnen doen, dan hebben we ook geen idee dat wij worden bespioneerd", zegt 'cyberkolonel' Hans Folmer. Eerder liet ook het Britse Ministerie van Defensie weten dat het IT-experts als cyberreservisten gaat inzetten.

Reacties (8)
02-11-2013, 19:47 door Anoniem
De HR afdeling heeft alleen niet op de meest handige plekken de vacature gezet. Redelijk onvindbaar eigenlijk.
02-11-2013, 22:30 door Anoniem
Jammer dat zoiets niet bestond in dienstplichttijd...
Had liever een toetsenbord in mijn hand geduwd gekregen dan dat ik wit wegtrok toen ik ook maar een uzi dreigde aan te moeten raken...
02-11-2013, 23:16 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 02-11-2013, 23:17
[Verwijderd]
03-11-2013, 00:18 door Anoniem
Door Peter V.:
Door Anoniem: Jammer dat zoiets niet bestond in dienstplichttijd...
Had liever een toetsenbord in mijn hand geduwd gekregen dan dat ik wit wegtrok toen ik ook maar een uzi dreigde aan te moeten raken...
In mijn diensttijd bestonden geen toetsenborden (althans niet wat je nu tegenkomt) en uzi's, dat waren nog echte oorlogswapens die je tegen de betonnen grond kon gooien zonder dat een krasje op zat.
Het blijft oorlog voeren,
of je nu een trekker overhaalt of op enter drukt.
03-11-2013, 14:26 door Anoniem
If you pay peanuts, you get monkeys.

Uitspraak die wel van toepassing is op dit idee.
03-11-2013, 18:14 door Anoniem
Door Anoniem: If you pay peanuts, you get monkeys.
Het leger is traditioneel best goed met beiden.

Probleem hier is dat het veld meer FUD dan substantie is (alleen dat gedoe met hoedjes al--wat gaan ze doen, de ene helft met witte, en de andere met zwarte baretten uitrusten?) en dat aanvallen die relevant willen blijven geniepiger maar ook specifieker en ingewikkelder worden, in plaats van krachtiger en makkelijker inzetbaar. Het is veel meer de doorontwikkeling van botte messen naar scalpels dan van musketten naar machinegeweren. Het is specialistenwerk in een veld vol met ongeregelde middelmaat. Met andere woorden, het is niet wat ze doen, het is dat hoe ze werken niet past bij wat ze zeggen wat ze willen.
03-11-2013, 23:25 door Anoniem
"If you pay peanuts, you get monkeys. Uitspraak die wel van toepassing is op dit idee."

Enkel indien je ervanuit gaat dat het enige wat de mens drijft geld betreft. Indien je kijkt naar bijvoorbeeld Estonian Cyber Defence League, dan zie je een groep van ervaren cybersecurity professionals die naast hun baan *vrijwillig* tijd geven aan zo'n cyber reserve. Heb je wel eens overwogen dat mensen door andere zaken gedreven kunnen worden dan door geld ?

Ik zou indien dit goed wordt opgezet best overwegen om deel te nemen aan zo'n cyber reserve (wel erg afhankelijk van wat men van je verlangt, en of ik het met de doelstellingen eens ben, maar dat terzijde).

Mijn geld verdien ik verder al als freelancer uit mijn reguliere werkzaamheden.
03-11-2013, 23:46 door Anoniem
"De HR afdeling heeft alleen niet op de meest handige plekken de vacature gezet. Redelijk onvindbaar eigenlijk."

Je kan voor dit soort posities mensen beter direct benaderen dan vacatures publiceren. Bij publieke vacatures is de kans dat je verkeerde figuren aantrekt veel te groot. Straks heb je allerlij reservisten die achteraf blijken te werken voor buitenlandse diensten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.