image

Meerderheid EU-lidstaten voor bewaarplicht verkeersgegevens

maandag 14 oktober 2002, 16:53 door Redactie, 0 reacties

Een meerderheid van de EU-lidstaten is voor een Europese bewaarplicht voor verkeersgegevens. Dit blijkt uit de antwoorden op een vragenlijst die de huidige EU-voorzitter Denemarken rondstuurde naar de lidstaten. De antwoorden zijn naar buiten gebracht door de digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom. Denemarken wilde van de lidstaten hun houding ten opzichte van een bewaarplicht voor verkeersgegevens weten ter voorbereiding op een officieel Europees besluit over een bewaarplicht.

Oostenrijk, België, Denemarken, Ierland, Italië, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk tonen zich ronduit voorstander van een Europese bewaarplicht. Duitsland houdt zich op de vlakte. ‘Wij kunnen deze vraag pas beantwoorden als bewezen is dat de noodzaak er is voor Europese regelgeving, bijvoorbeeld omdat grensoverschrijdende politiesamenwerking wordt bemoeilijkt door verschillen in nationale wetgeving,’ aldus de Duitse regering.

Nederland verwijst naar het in het actieplan ‘Terrorisme en veiligheid’ aangekondigde onderzoek naar de noodzaak van een bewaarplicht voor verkeersgegevens. Op dit moment geldt in Nederland alleen de verplichting om gedurende drie maanden de verkeersgegevens te bewaren van pre paid mobiele abonnementen. De regering verwacht dat dit onderzoek eind van het jaar is afgerond. ‘De resultaten van dit onderzoek zullen uitwijzen of verdere regelgeving noodzakelijk is,’ aldus Nederland.

België kondigt verder in haar antwoord aan met een voorstel te komen voor Europese regelgeving op dit gebied. België wil de regels in een kaderbesluit vastleggen, wat betekent dat de regels niet direct verbindend zijn, maar dat de lidstaten de afspraken zelf om moeten zetten in nationale regels. In het kaderbesluit zouden niet alleen regels voor de bewaarplicht moeten komen te staan, maar ook procedurele waarborgen tegen misbruik. Volgens België kan op die manier het debat ‘verzacht’ worden. ‘Zo kan de Unie laten zien dat haar oriëntatie niet alleen repressief is, hetgeen helaas steeds vaker te horen valt in maatschappelijke kringen,’ aldus België.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.