image

Internet Explorer wettelijk verplicht in Zuid-Korea

woensdag 6 november 2013, 12:42 door Redactie, 7 reacties

Door een wettelijke verplichting uit het einde van de vorige eeuw gebruiken de meeste Zuid-Koreanen nog steeds Microsoft Internet Explorer. Wie bijvoorbeeld Safari of Google Chrome gebruikt en iets online wil kopen krijgt steevast een waarschuwing dat er alleen via IE besteld kan worden.

Ook het online betalen van rekeningen kan alleen met Microsofts browser. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Internet Explorer in Zuid-Korea volgens meetbureau StatCounter een marktaandeel van 77% heeft. Begin 2010 was dat zelfs 95%, hoewel dit door de opkomst van Google Chrome met bijna 20% is gedaald.

Vooral voor Mac-gebruikers is het een probleem, die bijvoorbeeld speciaal naar een internetcafé moeten om daar een computer met IE voor hun online aankopen te gebruiken. Andere oplossingen voor creatieve Koreanen is het gebruik van Boot Camp, om zo Windows op een Mac te installeren, of het achter de hand houden van een oude desktop die alleen tijdens het online shoppen wordt gebruikt.

Overheid

De reden dat IE Zuid-Korea in zijn greep houdt komt door een wet die eind jaren 1990 van kracht werd. Om online shopping en internetbankieren aan te moedigen en angst over de onveiligheid op internet weg te nemen, ontwikkelde de Zuid-Koreaanse overheid een eigen systeem om de identiteit van online kopers te authenticeren.

Om online te bestellen moesten kopers naast hun naam en burgerservicenummer een digitaal certificaat bij de overheid aanvragen, wat ze als een soort identiteitsbewijs aan de winkelier konden laten zien. Het hele proces was zo ontwikkeld dat het slechts een paar muisklikken in beslag nam.

Technologie

De technologie voor deze online identiteit was gebaseerd op Microsofts ActiveX-technologie. ActiveX werkt alleen in Internet Explorer. Toen het systeem in 1999 werd ingevoerd stelde de Zuid-Koreaanse overheid dat het verplicht was voor online aankopen van boven de 210 euro. Ook voor kleinere aankopen bij Zuid-Koreaanse webwinkels geldt echter een soortgelijk certificaatsysteem dat door webshops en creditcardmaatschappijen is ontwikkeld.

Bij het online kopen via smartphone of tablet is geen specifieke browser verplicht, maar moeten speciale security-apps worden geïnstalleerd die aan de standaarden van de overheid voldoen. De certificaten en het IE-gebruik gelden ook niet voor internationale websites zoals eBay en Amazon.com, waar Zuid-Koreaanse internetgebruikers met elke browser kunnen bestellen, zo meldt de Washington Post.

Wetswijziging

Hoewel veel Zuid-Koreanen het systeem als veilig beschouwen, is er ook kritiek. Lekken in IE zijn de afgelopen jaren regelmatig gebruikt voor aanvallen op Zuid-Koreaanse internetgebruikers. Een groep beleidsmakers wil de wetgeving uit 1999 dan ook aanpassen. "We zijn achterop geraakt en houden vast aan een oude technologische trend", zegt Lee Jong-kul, die een wetswijziging heeft voorgesteld.

Reacties (7)
06-11-2013, 12:55 door Anoniem
Kun je dat niet gewoon in chrome je useragent aanpassen? Dan lijkt het net of je met IE surft als je de goede useragent gebruikt.
06-11-2013, 14:24 door Rubbertje
Door Anoniem: Kun je dat niet gewoon in chrome je useragent aanpassen? Dan lijkt het net of je met IE surft als je de goede useragent gebruikt.

Dat heeft volgens mij geen zin want de technologie voor deze online identiteit is gebaseerd op Microsofts ActiveX-technologie en ActiveX werkt alleen in Internet Explorer.
06-11-2013, 15:14 door Anoniem
Door Anoniem: Kun je dat niet gewoon in chrome je useragent aanpassen? Dan lijkt het net of je met IE surft als je de goede useragent gebruikt.

In het artikel staat dat het systeem gebruik maakt van active x:
"De technologie voor deze online identiteit was gebaseerd op Microsofts ActiveX-technologie. ActiveX werkt alleen in Internet Explorer. "
06-11-2013, 15:32 door Briolet
Door Anoniem: Kun je dat niet gewoon in chrome je useragent aanpassen?
De titel klopt niet met de eerste alinea. Als je het verhaal leest, is niet IE wettelijk verplicht – zoals de titel beweerd – maar het gebruik van security software op basis van ActiveX. En dat laatste werkt alleen met IE.

Als alleen IE het probleem was, hadden de Mac gebruikers ook niet zulke problemen in Korea. In Safari kun je ook gewoon de useragent op verschillende IE versies zetten als puur IE het probleem was. De laatste versie van IE voor de mac is volgens mij versie 5.2 (±10 jaar oud) en die wil je echt niet meer gebruiken. :)
06-11-2013, 15:33 door Mysterio
Er zijn wel wat add-ons die ActiveX laten werken onder Firefox en Chrome. Ik neem aan dat die toepassingen niet meegenomen zijn in het artikel.
06-11-2013, 16:19 door vimes
Is toch niet zo raar? Mijn opdrachtgever (=overheidsorgaan) verplicht ook IE bij het remote inloggen. Ook wegens beveiligingsvereisten die alleen via IE werken.
07-11-2013, 08:21 door Overcome
Door vimes: Is toch niet zo raar? Mijn opdrachtgever (=overheidsorgaan) verplicht ook IE bij het remote inloggen. Ook wegens beveiligingsvereisten die alleen via IE werken.

Dat is een beveiligings- en architectuurkeuze van een bedrijf, zoals ieder bedrijf daar keuzes in maakt. Daar is, mits goed over nagedacht, weinig mis mee. Hier bepaalt een regering via een vendor lock-in oplossing welke browser iedereen in een heel land kan gebruiken voor privezaken waar de overheid weinig mee te maken heeft. Dat is hetzelfde dat een regering voorschrijft dat iedereen in een Toyota moet rijden vanwege een rare vendor lock-in regel. Het lijkt me niet meer dan logisch dat die regel wordt herzien. Er zijn genoeg veilige oplossingen die als alternatief aangeboden kunnen worden. En anders blijf je gewoon met je ActiveX component werken voor online aankopen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.