Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"Security: Deskundig en praktisch juridisch advies".
Vraag: Kunnen beheerders van een VPN dienst aansprakelijk worden gesteld voor eventueel “illegaal” dataverkeer wat over de lijn naar betaalde users gaat? En in het verlengde daarvan: kunnen zij wettelijk worden verplicht om te loggen en NAW gegevens af te staan?
Antwoord: Nee, de exploitant van een VPN dienst is niet aansprakelijk voor de inhoud van het verkeer dat hij faciliteert. De wet (art. 6:196c BW en artikel 54a Strafrecht) bepaalt dat iemand die een dienst levert bestaande uit het verzenden en ontvangen van data voor anderen, daar niet voor aansprakelijk is. Deze bescherming voor internetproviders geldt voor een VPN net zo goed als voor een klassieke provider als XS4All of Chello.
Dit is meteen ook de reden dat die providers niet zelf aansprakelijk gesteld worden door clubs als Brein wegens auteursrechtschendingen of vervolgd worden wegens het mede verspreiden van haatzaaiende inhoud of kinderporno.
Wél is er een gaatje gevonden in de wet dat providers kan dwingen om tot een websiteblokkade over te gaan, op grond waarvan Brein enige tijd terug een Pirate Bay-blokkade kon eisen bij providers. Een dergelijke eis kan ook bij VPN-aanbieders worden opgelegd. Althans, als dat verbod stand houdt in hoger beroep.
Tevens kan de politie IP-adressen en NAW-gegevens van eindgebruikers opvragen, overigens zonder gerechtelijk bevel nodig te hebben (art. 126na Strafvordering). En ook kan er (met machtiging van de rechter-commissaris) een bevel worden gegeven om een specifieke gebruiker te gaan tappen of gedetailleerd te loggen (art. 126ne en 126ng Strafvordering). Er moet dan sprake zijn van een concrete verdenking, maar dan kán het wel. Iets dergelijks speelde bij HideMyAss vorig jaar.
Los daarvan: je bent als provider niet verplicht om wat dan ook te loggen. De enige eis op dit gebied is dat als je logt, je moet bewaren wat je hebt gelogd en wel een jaar lang. De Wet bewaarplicht is immers een bewaarplicht en niet een logplicht. Wat je niet hebt, hoef je niet te bewaren. Maar bij een betaalde dienst zul je gegevens bewaren over je gebruikers, je moet ze immers factureren en/of bijhouden of ze nog krediet hebben. En die moet je dan ook een jaar lang bewaren.
Overigens is het niet zeker dat een VPN-aanbieder onder de wet bewaarplicht valt. Die geldt voor "aanbieders van een elektronische communicatiedienst", en dat zijn in principe alleen partijen die zelf signalen over kabels sturen. Bij een VPN is daar nu net geen sprake van.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.