De oprichting van een overkoepelende Europese inlichtingendienst vergelijkbaar met de NSA is geen oplossing voor het probleem van Amerikaanse spionage, zo lieten inlichtingenexperts leden van het Europees Parlement weten tijdens een hoorzitting over de surveillance van EU-burgers.
Onlangs stelde vicepresident van de Europese Commissie Viviane Reding dat de EU in 2020 over een eigen inlichtingendienst zou moeten beschikken. Volgens Sergio Carrera van het Centrum voor Europese Beleidsstudies is dat geen goed idee. "Het idee om een Europese NSA te hebben is geen oplossing." Parlementslid Carmen Romero López vroeg zich af waarom Reding niet als een eerste stap begint met het opschorten van de wederzijdse rechtshulp met de Verenigde Staten.
Ook Carrera vindt dat het Europees Parlement alles moet aanwenden om samenwerking met de VS te heroverwegen, zoals de uitwisseling van financiële en passagiersgegevens via programma's als het Terrorist Finance Tracking Programma (TFTP) of het Passenger Name Record (PNR) verdrag. Carrera stelde daarnaast dat de Safe Harbour-overeenkomst op grove wijze is geschonden voor het uitvoeren van grootschalige surveillance.
Om Europeanen te beschermen deden de experts verschillende aanbevelingen, zoals het oprichten van een Europese privacycloud, waar gegevens veilig kunnen worden opgeslagen om zo de privacy van internetgebruikers te beschermen. Ook EU-brede bescherming voor klokkenluiders, waaronder de mogelijkheid dat ze asiel in EU-lidstaten krijgen, werd genoemd.
Volgens de voormalige juridische directeur van de Britse inlichtingendiensten MI5 en MI6 David Bickford is toezicht alleen niet voldoende, maar moet er ook een sterkere juridische basis zijn voor het toestaan van surveillance. "De wetten moeten veranderd worden." Bickford stelde voor dat er eerst juridische toestemming moet zijn en daarna pas toezicht door het parlement. Doordat rechters eerst naar een verzoek kijken zou de kans op misbruik het kleinst zijn.
De experts lieten ook weten dat de spionageprogramma's het vertrouwen van zowel burgers als bedrijven aantasten. "We zien in sommige lidstaten een continue schending van onze fundamentele rechten", aldus Francesco Ragazzi, assistent-professor aan de Universiteit van Leiden.
De volgende hoorzittingen over het onderwerp staan gepland op 11, 14 en 18 november. Een voorlopig rapport zal in de eerste week van december worden gepresenteerd, gevolgd door stemmingen in januari en februari volgend jaar.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.