image

"Europese NSA geen oplossing voor Amerikaanse spionage"

vrijdag 8 november 2013, 12:34 door Redactie, 5 reacties

De oprichting van een overkoepelende Europese inlichtingendienst vergelijkbaar met de NSA is geen oplossing voor het probleem van Amerikaanse spionage, zo lieten inlichtingenexperts leden van het Europees Parlement weten tijdens een hoorzitting over de surveillance van EU-burgers.

Onlangs stelde vicepresident van de Europese Commissie Viviane Reding dat de EU in 2020 over een eigen inlichtingendienst zou moeten beschikken. Volgens Sergio Carrera van het Centrum voor Europese Beleidsstudies is dat geen goed idee. "Het idee om een Europese NSA te hebben is geen oplossing." Parlementslid Carmen Romero López vroeg zich af waarom Reding niet als een eerste stap begint met het opschorten van de wederzijdse rechtshulp met de Verenigde Staten.

Ook Carrera vindt dat het Europees Parlement alles moet aanwenden om samenwerking met de VS te heroverwegen, zoals de uitwisseling van financiële en passagiersgegevens via programma's als het Terrorist Finance Tracking Programma (TFTP) of het Passenger Name Record (PNR) verdrag. Carrera stelde daarnaast dat de Safe Harbour-overeenkomst op grove wijze is geschonden voor het uitvoeren van grootschalige surveillance.

Cloud

Om Europeanen te beschermen deden de experts verschillende aanbevelingen, zoals het oprichten van een Europese privacycloud, waar gegevens veilig kunnen worden opgeslagen om zo de privacy van internetgebruikers te beschermen. Ook EU-brede bescherming voor klokkenluiders, waaronder de mogelijkheid dat ze asiel in EU-lidstaten krijgen, werd genoemd.

Volgens de voormalige juridische directeur van de Britse inlichtingendiensten MI5 en MI6 David Bickford is toezicht alleen niet voldoende, maar moet er ook een sterkere juridische basis zijn voor het toestaan van surveillance. "De wetten moeten veranderd worden." Bickford stelde voor dat er eerst juridische toestemming moet zijn en daarna pas toezicht door het parlement. Doordat rechters eerst naar een verzoek kijken zou de kans op misbruik het kleinst zijn.

Vertrouwen

De experts lieten ook weten dat de spionageprogramma's het vertrouwen van zowel burgers als bedrijven aantasten. "We zien in sommige lidstaten een continue schending van onze fundamentele rechten", aldus Francesco Ragazzi, assistent-professor aan de Universiteit van Leiden.

De volgende hoorzittingen over het onderwerp staan gepland op 11, 14 en 18 november. Een voorlopig rapport zal in de eerste week van december worden gepresenteerd, gevolgd door stemmingen in januari en februari volgend jaar.

Reacties (5)
08-11-2013, 22:45 door Anoniem
Wereldwijde surveillance en de reactie van Reding:

"Het hele huis staat in brand!"

"Nee, kijk, het deel van de bewoners die het aangestoken hebben brandt nog niet helemaal."

"Oh, gelukkig. Dan kunnen we de brand doven door hun stukje ook in de fik te steken."
09-11-2013, 08:43 door RickDeckardt
Weg van amerikaanse tech. Op naar de open source
09-11-2013, 11:27 door Duck-man
Volgens mij is het heel eenvoudig. Je hebt landen waar je een vertrouwensrelatie mee hebt en landen waar je mee je dat niet hebt. Landen waar je die vertrouwensrelatie mee hebt kan je me samen werken en landen die je niet vertrouwd kan je afluisteren. Blijkbaar hebben we geen vertrouwensrelatie met de VS dat gaat dan dus automatisch ten kosten van de samen werking.Ik zie dan ook geen reden meer om privé gegevens van europesestaatsburgers meer te delen.
En zoals Bush al zij "You are with us or you are againts us" We zijn dus duidelijk niet "with them"
We worden toch wel afgeluisterd zeker door China en Rusland daar moet je dus altijd tegen wapenen.
Europa moet dus ook gewoon lekker gaan afluisteren en niet het braafste jongetje blijven. Misschien doen we het al maar dan wel goed. Zodat niemand het weet. :-)
Wat heeft opensource eigenlijk met inlichtingendiensten te maken?
09-11-2013, 16:29 door Anoniem
Volgens de voormalige juridische directeur van de Britse inlichtingendiensten MI5 en MI6 David Bickford is toezicht alleen niet voldoende, maar moet er ook een sterkere juridische basis zijn voor het toestaan van surveillance.

Die lui snappen het nog steeds niet. Nog meer wetten die surveillance toestaan heeft geen zin. Als je wetten aanpast om illegaal gedrag van de overheid legaal te verklaren, krijg je een opstand. Het is alleen jammer dat opstanden buiten Europa gesteund worden en als er om dezelfde reden in Europa een opstand ontstaat, is de reactie "terroristen". Volgens mij heb ik datzelfde woord gebruikt zien worden door de regeringen van Egypte, Libie enz.

Peter
11-11-2013, 10:17 door Mysterio
Sinds dat economische stabiliteit ook onder staatsveiligheid valt zijn de bondgenoten ook bedreigingen geworden. De economische situatie in Europa beïnvloed de economie van de VS en andersom. Hoewel eerder werd gezegd dat de vergaderde gegevens niet worden gedeeld met het bedrijfsleven is het niet meer dan logisch dat om een stabiele economie te garanderen er ook bedrijfsgegevens worden uitgewisseld.

Stel dat Phillips van groot belang is voor de Nederlandse economie, dan wil de VS weten hoe gezond Phillips is. Als die gegevens gedeeld worden met de concurrenten in de VS, dan kunnen die daar een strategie op ontwikkelen.

Als de EU ook gaat spioneren komt daar inderdaad weer een balans in, maar wat voor zieke samenleving heb je dan!? Boven tafel spreek je netjes de regels af en ben je goede vrienden van elkaar, maar via de achterdeur ben je bij elkaar aan het inbreken. Het klinkt als een slechte film.

Contraspionage lijkt me een beter plan. Dus werk aan een EU initiatief om de regie op internet weer in handen te krijgen. We zijn veel te afhankelijk van de VS en Azië. Het zijn hun producten die op onze systemen draaien en dat maakt ons enorm kwetsbaar. We lachen Iran uit omdat ze een eigen OS en AV-product ontwikkelen, maar ze hebben gelijk. Ze weten dat de rest simpelweg niet te vertrouwen is.

Wij echter komen er nu pas achter hoe onhandig alles is. Onze inlichtingendiensten werken maar al te graag samen met de VS omdat ze zo lekker de wetgeving omzeilen. Het werkt, maar het niet zoals we afgesproken hebben. Ik zou graag zien dat de EU inlichtingendiensten onafhankelijk van de VS kunnen opereren en daarnaast ook de VS als bedreiging gaan zien.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.