Veel tests van virusscanners vinden in laboratoriumomgevingen plaats, wat volgens critici een verkeerd beeld van de werkelijkheid kan geven, reden voor het Oostenrijkse testorgaan AV-Comparatives om 22 virusscanners en Internet Security Suites in een echte omgeving te testen.
Voor de test werden 527 actuele websites gebruikt die bezoekers met malware probeerden te infecteren. Het gebruik van ongepatchte software is nog altijd een zeer voorname oorzaak waardoor internetgebruikers met malware besmet raken. Het installeren van beveiligingsupdates kan dit soort infecties echter voorkomen. Voor de test werd een Windows 7 systeem met Java, Adobe Reader en Adobe Flash Player gebruikt dat opzettelijk niet van de laatste beveiligingsupdates was voorzien.
AV-Comparatives wilde de test met 1092 kwaadaardige websites uitvoeren, maar 565 bleken er niet te werken omdat de computer voldoende was gepatcht waardoor de exploit niet kon worden uitgevoerd. 527 kwaadaardige websites waren wel met hun aanval succesvol. Het gaat hier om een combinatie van exploits die van beveiligingslekken misbruik maken en directe links naar malware. Ook werd er getest met kwaadaardige e-mailbijlages.
Microsoft Security Essentials werd als basislijn gebruikt en wist 92,2% van de aanvallen via de kwaadaardige websites te detecteren. Kaspersky Lab, Panda en Trend Micro scoorden 100%. AV-Comparatives benadrukt dat als een product in de test 100% scoort dit niet automatisch inhoudt dat het altijd tegen alle dreigingen op het web bescherming biedt.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.