image

"Nederlandse overheidscloud nog in kinderschoenen"

vrijdag 15 november 2013, 17:22 door Redactie, 6 reacties

Als het gaat om de implementatie en het gebruik van een nationale overheidscloud loopt Nederland achter op landen als Groot-Brittannië, Spanje en Frankrijk, zo beweert het Europees agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging (ENISA) in een nieuw gepubliceerd rapport.

Volgens het document met aanbevelingen voor het veilig uitrollen van overheidsclouds staat de Nederlandse overheidscloud nog in de kinderschoenen. Nederland bevindt zich samen met de meeste Europese landen in de groep "goed geïnformeerd". Het gaat hier om landen die wel een cloudstrategie hebben, maar waar de implementatie zich nog steeds in de ontwerp- of prototypefase bevindt, of dat er een voorlopige uitrol heeft plaatsgevonden.

Overstap

In alle gevallen zijn deze landen volgens ENISA van plan om op grote schaal naar een overheidscloud over te stappen. Wel is er in Nederland, net als in Groot-Brittannië en Moldavië, sprake van een "Cloud eerst beleid", dat de groei van cloudcomputing verder kan ondersteunen. Dit beleid stelt dat organisaties in de publieke sector eerst potentiële cloudoplossingen moeten overwegen en evalueren voordat ze nieuwe investeringen voor nieuwe diensten doen.

"Het rapport biedt overheden de noodzakelijke inzichten om clouddiensten succesvol uit te rollen. Dit is in het belang van zowel de burgers als economie van Europa, en is een kans voor EU-bedrijven om de nationale cloudstrategie door middel van overheidsclouds te versterken", aldus ENISA-directeur Udo Helmbrecht.

Reacties (6)
15-11-2013, 20:58 door Anoniem
Veilig uitrollen overheidscloud....

Huh? Alles wat je niet lokaal hebt staan, is toch min of meer publiek? Ik wist het al en sinds Snowden zou iedereen dat moeten weten.
Leuk voor publiek info, maar voor overheidszaken toch absoluut ongeschikt...
16-11-2013, 02:00 door Anoniem
Door Anoniem: Veilig uitrollen overheidscloud....

Huh? Alles wat je niet lokaal hebt staan, is toch min of meer publiek? Ik wist het al en sinds Snowden zou iedereen dat moeten weten.
Leuk voor publiek info, maar voor overheidszaken toch absoluut ongeschikt...
Dat ligt er vooral aan door wie, waar en met welke hardware die cloud beheerd wordt lijkt me...
Vooral voor de overheid is lokale opslag juist ondoorzichtig en lastig te beveiligen, daarbij moet je ook rekening houden met (het gebrek aan) de expertise van lokale overheden.
16-11-2013, 06:45 door golem
Door Anoniem: Veilig uitrollen overheidscloud....

Huh? Alles wat je niet lokaal hebt staan, is toch min of meer publiek? Ik wist het al en sinds Snowden zou iedereen dat moeten weten.
Leuk voor publiek info, maar voor overheidszaken toch absoluut ongeschikt...

Niet lokaal is zeker niet hetzelfde als publiek.
En ook clouddiensten betekent niet per definitie dat het publiekelijk is.

Wat is het dan wel ? Even googlen maar.
16-11-2013, 09:08 door Anoniem
Een eigen (Private) Cloud van de (Rijks?)overheid neemt juist risico's weg. Mits de Cloud('s) goed opgezet worden en beheerd worden door een van de professionele partijen binnen de rijksoverheid. De andere (meestal kleinere) partijen zonder voldoende expertise om een cloud te beheren. (beschikbaarheid, integriteit, capaciteit en vertrouwelijkheid) kunnen dan diensten afnemen en daar eventueel zelf weer diensten opbouwen. E.e.a. volledig in de handen van de overheid in plaats van de huidige situatie dat er honderden virtuele omgevingen met dito leveranciers zijn. Als we het hebben over versnippering van de beheerfunctie en het niet effectief inzetten van de veel te schaarse eigen (wel zeer hoogwaardige, geen kwaad woord over de meeste ambtenaren-beheerders) capaciteit dan is de overheid een mooi voorbeeld. Als leveranciers mogen we daar niet over klagen, als belastingbetaler wel
17-11-2013, 14:16 door Anoniem
Door Anoniem: Als we het hebben over versnippering van de beheerfunctie en het niet effectief inzetten van de veel te schaarse eigen (wel zeer hoogwaardige, geen kwaad woord over de meeste ambtenaren-beheerders) capaciteit dan is de overheid een mooi voorbeeld. Als leveranciers mogen we daar niet over klagen, als belastingbetaler wel
Ik ben het vrijwel helemaal met je eens, behalve het "hoogwaardige." Wanneer een groot aantal Gemeenten op XP draait, zijn er blijkbaar veel verantwoordelijke ICT'ers die het niet voor elkaar krijgen hun kennis, inzicht en "expertise" over te dragen aan hun leidinggevenden. XP is vooralsnog, met wat moeite, prima te beveiligen voor particulieren en non ICT-mkb's, voor een high-prize-target als de overheid is dat wat anders, me dunkt.
18-11-2013, 09:38 door Anoniem
Door Anoniem:Ik ben het vrijwel helemaal met je eens, behalve het "hoogwaardige." Wanneer een groot aantal Gemeenten op XP draait, zijn er blijkbaar veel verantwoordelijke ICT'ers die het niet voor elkaar krijgen hun kennis, inzicht en "expertise" over te dragen aan hun leidinggevenden. XP is vooralsnog, met wat moeite, prima te beveiligen voor particulieren en non ICT-mkb's, voor een high-prize-target als de overheid is dat wat anders, me dunkt.
Het kan natuurlijk ook zo zijn, dat de leveranciers op XP gebouwd hebben en er uit tests is gebleken dat Windows 7 tot problemen leidt. Dan is het een geldkwestie en daar hebben de ICT'ers vaak geen vat op. Dit probleem komt ook in de andere omgevingen voor.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.