Cyberoorlog is mogelijk de gevaarlijkste term van het internettijdperk vanwege de manier hoe het wordt gebruikt om de organisatie, het beheer en de structuur van het internet aan te passen, aldus de bekende cryptograaf en beveiligingsexpert Bruce Schneier in zijn recensie van "Cyber War Will Not Take Place".
Auteur Thomas Rid maakt volgens Schneier op overtuigende wijze duidelijk dat cyberoorlog geen concrete dreiging is. Volgens Rid is de rol van cyberspace in oorlog veel kleiner dan veel doemprofeten ons willen laten geloven. Veel van de aanvallen zijn daarnaast niet als oorlogsdaad te omschrijven en bij toekomstige oorlogen zullen veel van dit soort aanvallen niet worden gebruikt.
Dat wil niet zeggen dat cyberspace veilig is, gaat Schneier verder. Er zijn allerlei dreigingen actief in cyberspace, maar een oorlogsdreiging is hier geen onderdeel van. "Hoewel hackers en criminele dreigingen alle aandacht krijgen, is de dreiging van overheden die hun macht willen consolideren zorgwekkender."
Schneier merkt opdat een groot deel van het probleem in de omschrijving ligt. Er is geen breed gedragen begrip van wat cyberoorlog precies inhoudt. "En deze verwarring helpt degenen die de dreiging ervan proberen te hypen." Als alles van Chinese cyberspionage tot afpersing door Russische criminelen en verstoringen door activisten onder de noemer cyberoorlog vallen, dan zou het zinvol zijn om de overheid, en dus het leger, meer controle over het internet te geven. "Het boek van Rid is een aantrekkelijk tegenargument voor deze aanpak", concludeert Schneier.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.