image

Hillen: offensieve cybercapaciteit nog in kinderschoenen

donderdag 28 juni 2012, 12:58 door Redactie, 5 reacties

Het offensief optreden op internet tegen vijanden speelt een belangrijk rol in de Defensie Cyber Strategie die minister Hillen gisteren presenteerde en nu online staat. De strategie bevat de zes speerpunten waar Defensie op internet wil inzetten. "De Nederlandse krijgsmacht wil in het digitale domein de vooraanstaande rol spelen die bij ons land past. Defensie moet een volwaardige cybercapaciteit ontwikkelen. Hier geldt misschien nog meer dan elders dat stilstand achteruitgang is", aldus Hillen gisteren tijdens de opening van het Cyber Symposium van Defensie op de Nederlandse Defensie Academie in Breda.

Volgens Hillen is 'cyber' naast het land, de lucht, de zee en de ruimte inmiddels het vijfde domein voor militair optreden. "Dit digitale domein en de toepassing van digitale middelen als wapen of als inlichtingeninstrument zijn sterk in ontwikkeling", aldus de minister. "Naar mijn overtuiging staan we aan het begin van opnieuw een belangrijke verandering in het militaire optreden."

De onthulde Defensie Cyber Strategie bevat zes speerpunten:

  1. de totstandkoming van een integrale aanpak;
  2. de versterking van de digitale weerbaarheid van Defensie (“defensief”);
  3. de ontwikkeling van het militaire vermogen om cyber operations uit te voeren (“offensief”);
  4. de versterking van de inlichtingenpositie in het digitale domein (“inlichtingen”);
  5. de versterking van de kennispositie en het innovatieve vermogen van Defensie in het digitale domein, met inbegrip van de werving en het behoud van gekwalificeerd personeel (“adaptief en innovatief”);
  6. de intensivering van de samenwerking in nationaal en internationaal verband (“samenwerking”).

Offensief
Het derde speerpunt van de strategie bestaat uit het verkrijgen van offensieve cybercapaciteiten. "De ontwikkeling van offensieve operationele capaciteiten staat internationaal nog in de kinderschoenen", zo staat in de strategie te lezen. Zo is er nog veel onduidelijk over de aard van deze capaciteiten, de mogelijkheden die ze kunnen bieden en de effecten die ermee kunnen worden gesorteerd.

"Offensieve cybercapaciteiten onderscheiden zich van conventionele militaire capaciteiten doordat ze vaak slechts eenmalig inzetbaar zijn en veelal een beperkte levensduur hebben. Hoogwaardige cybercapaciteiten zijn nauwelijks vergelijkbaar met algemeen bekende, relatief laagdrempelige en wijdverbreide aanvalsmethoden."

Kostbaar
De ontwikkeling van dit soort complexe middelen is zeer kennisintensief en daardoor kostbaar en tijdrovend. "Een uitdaging is dat de gewenste effecten moeilijk gegarandeerd kunnen worden doordat de tegenstander op elk moment zijn eigen kwetsbaarheid kan ontdekken en beperken. "

Voor de ontwikkeling van offensieve operationele capaciteiten zal zoveel mogelijk gebruik worden gemaakt van kennis en middelen die bij de MIVD aanwezig zijn. "Gezien de schaarste aan gekwalificeerd personeel moeten deze kennis en middelen zo doelmatig mogelijk worden ingezet en moet worden voorkomen dat binnen Defensie middelen dubbel worden ontwikkeld."

Volgens de opstellers van de strategie moeten de speerpunten ervoor zorgen dat de krijgsmacht doeltreffend en doelmatig kan opereren in het digitale domein. "Door te investeren in digitale weerbaarheid en operationele capaciteiten blijft Nederland beschikken over een hoogwaardige en technologisch vooraanstaande krijgsmacht die veelzijdig inzetbaar is en in alle domeinen haar taken kan uitvoeren."

Reacties (5)
28-06-2012, 13:56 door quikfit
Offensief optreden.....begin maar eens met defensief optreden....
28-06-2012, 14:31 door wizzkizz
Door quikfit: Offensief optreden.....begin maar eens met defensief optreden....
Als je gewoon gelezen had en niet alleen had gereageerd op de kop, dan was je dit tegengekomen:
2. de versterking van de digitale weerbaarheid van Defensie (“defensief”);
3. de ontwikkeling van het militaire vermogen om cyber operations uit te voeren (“offensief”);
28-06-2012, 16:59 door WhizzMan
Ik ben bij die presentatie geweest. Er zijn zeker stappen gezet, maar wat er tijdens dit symposium is gepresenteerd is nog lang niet af. Gelukkig realiseerde men zich daar op het symposium ook dat nog lang niet alle vragen beantwoord waren en dat ze nog een lange weg te gaan hadden voordat Nederland (en de bondgenoten) voldoende weerbaar zijn tegen digitale aanvallen, of zelf digitaal offensief kan optreden.
28-06-2012, 20:03 door Anoniem
Het is positief dat het land zich leert verdedigen tegen cyber aanvallen van buitenaf. Sterker nog, we kunnen daar echt niet zonder. Mits het dan ook daadwerkelijk daarop richt.
29-06-2012, 11:08 door Anoniem
Hm, gezien het feit dat goede mensen moeilijk te vinden en daarnaast ook 'duur' zijn zie ik de bui van een 'invoer van een digitale dienstplicht' al hangen ;-) Daar kom je met astma of een slecht gehoor niet onderuit denk ik....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.