De politie geeft geen prioriteit aan kleine cybercriminaliteit zoals skimming, DDoS-aanvallen, digitale stalking en hacking. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Pro Facto en het Centrum voor Recht&ICT van de Rijksuniversiteit Groningen. Beide partijen deden onderzoek naar de huidige en gewenste organisatie van de opsporing van cybercrime.
In veel van de zaken waarbij de recherche opsporingsactiviteiten verricht, is sprake van een ICT-aspect. Bij vrijwel elke zaak wordt de computer en de telefoon van een verdachte onderzocht op aanwijzingen, aldus de onderzoekers.
Bloed
De aanpak van cybercrime heeft binnen de politie steeds meer prioriteit, zo is in het rapport te lezen. Dat geldt echter niet voor cybercrimezaken in enge zin. Die hebben bij de besluitvormende organen een lage prioriteit. De cybercrime-officieren van justitie in de arrondissementen hebben niet of nauwelijks zaken.
"Soms tot frustratie van Teams Digitale Opsporing (TDO) worden zaken met betrekking tot skimming (‘zaak voor de banken’, aldus een respondent van een TDO), ddos-aanvallen, digitale stalking en hacking niet of nauwelijks opgepakt. Hieraan wordt door de besluitvormende organen geen prioriteit gegeven. ‘Bloed gaat voor bytes,’ aldus een respondent", zo is in het onderzoek te lezen.
Wiel uitvinden
De politie werkt wel aan het opdoen van kennis, maar dit vindt versnipperd over meerdere onderdelen van de politie plaats. Binnen de politie wordt soms meerdere keren dezelfde kennis ontwikkeld en knelpunten worden soms wel en soms niet met andere teams gedeeld. Er vindt daarnaast geen coördinatie plaats van alle (boven)regionale initiatieven. "Het risico is daarmee aanwezig dat het wiel vaker dan eens wordt uitgevonden", stellen de onderzoekers.
In het rapport worden verschillende aanbevelingen gedaan wat betreft kennisniveau, organisatiestructuur en te ontwikkelen methoden en technieken. "De vereiste tactische en strategische kennis op het gebied van cybercrime moet worden gebaseerd op kennis van de praktijk en van de vereiste expertise voor de opsporing van cybercrime en niet op politieke opportuniteit", aldus één van de aanbevelingen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.