Alleen door alle internetgebruikers van een internetpaspoort te voorzien, is het mogelijk om de democratie in de toekomst te redden. Dat zegt Eugene Kaspersky, oprichter van het gelijknamige Russische anti-virusbedrijf. Jongere generaties leven volgens hem zo goed als alleen nog online en dat zal zo blijven. "Belangrijker, ze stemmen nooit tijdens verkiezingen als ze moeten opstaan en ergens naar toe moeten lopen. Ze stemmen alleen als dat online kan", aldus Kaspersky.
Om online te kunnen stemmen is een systeem van internetpaspoorten vereist, gaat de flamboyante Rus verder. Op dit moment is er echter nog niet zo'n systeem. "Kun je de gevolgen voor de democratie zien?", merkt Kaspersky op. "De gevolgen voor de jongere generatie die niet stemmen gaan veel verder dan in eerste instantie wordt voorgesteld."
Tweedeling
De technologische tweedeling zal de bevolking verder polariseren, waarbij jongeren volledig van de politiek worden afgesneden, en niet weten welke beslissingen er voor hun worden gemaakt. Politici zullen dan ook alleen de belangen van de oudere generaties vertegenwoordigen. Een groep die Kaspersky als digitale immigranten omschrijft.
"Op hetzelfde moment zal het politieke activisme van de jongeren generatie toenemen, als ze zich meer en meer geïsoleerd voelen." Dat kan volgens de Russische virusbestrijder tot revolutie en het omver werpen van regimes leiden.
"Daarom beschouw ik het ontwikkelen en uitrollen van internetpaspoorten één van de belangrijkste taken van de geïndustrialiseerde wereld", stelt Kaspersky. Volgens hem is het technisch eenvoudig te doen, door bepaalde niveaus in te bouwen, maar politiek gezien is het een geheel ander verhaal.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.