image

800.000 euro aan bitcoins gestolen bij betalingsverwerker

maandag 25 november 2013, 17:31 door Redactie, 4 reacties

Criminelen hebben bij de voornaamste Europese bitcoin-betalingsverwerker BIPS (Bitcoin Internet Payment System) een kleine 800.000 euro aan bitcoins gestolen. BIPS verwerkt bitcoin-betalingen voor webwinkels en andere leveranciers en biedt een webportemonnee aan voor het opslaan van bitcoins.

Een aantal van deze webportemonnees werd vorige week gecompromitteerd. In totaal maakten de aanvallers 1295 bitcoins buit. Met de huidige wisselkoers is dat ruim 770.000 euro. Het bedrijf uit Denemarken was op 15 november al het doelwit van een DDoS-aanval. Een paar dagen later volgde een nieuwe aanval waarbij de criminelen toegang tot het systeem kregen.

Tegenover Coindesk laat de CEO van BIPS weten dat het grootste gedeelte van het gestolen geld van het bedrijf zelf afkomstig is. Het gaat om bitcoins die in een zogeheten "hot wallet" werden bewaard. Verschillende gebruikers zijn echter boos omdat het nog altijd onduidelijk is of ook hun webportemonnee door de inbraak is getroffen en ze nog steeds geen toegang tot de bitcoins hebben die ze bij BIPS hadden opgeslagen.

Reacties (4)
25-11-2013, 18:06 door spatieman
daamn, die dingen zijn meer waard als de euro !!
25-11-2013, 19:12 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 25-11-2013, 19:20
[Verwijderd]
25-11-2013, 19:33 door Anoniem
Door spatieman: daamn, die dingen zijn meer waard als de euro !!
Op het moment een keer of 600, tijd om te cashen ;]


Door Peter V.: Maar er wordt juist gewaarschuwd om geen Wallets aan te maken die op een externe server staat.

Of zijn de klanten wel voldoende geïnformeerd hierover?
Het betreft hier zgn. hot-wallets, die vrijwel direct de verschillende betalingen verwerken, een soort snelle betaalrekening voor kleine bedragen dus.

Als je je hoofd-wallet(s), op je eigen pc constant open hebt staan -waarmee dus soms met enkele uren vertraging betalingen worden verwerkt- loop je een veel groter risico natuurlijk.

Als je je hoofd wallet(s) encrypted op een USB-stick zet, en het alleen open zet voor het verwerken van incidentele, grote betalingen, wat dus verreweg het meest veilig is en een cold-wallet genoemd wordt, moet deze wallet eerst (langdurig) updaten via het p2p netwerk, en dan duurt het nog een tijd voor die mutaties weer verwerkt zijn.

Het advies is dan ook om (meerdere) hot- en cold-wallet te combineren, de grote vraag is welke aanbieder je gebruikt...
Net als bij banken eigenlijk ;]

Een gebrek aan informatie is dan ook niet voor de hand liggend, je moet al redelijk IT-bedreven zijn om er überhaubt veel van te begrijpen.
25-11-2013, 21:01 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 25-11-2013, 21:01
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.