image

Superveilig Qubes OS krijgt Windows 7 GUI-integratie

woensdag 27 november 2013, 10:50 door Redactie, 4 reacties

Zeer binnenkort verschijnt er een nieuwe bètaversie van het Qubes-besturingssysteem met een Windows 7 grafische gebruikersinterface (GUI). Qubes is een opensource-besturingssysteem gebaseerd op Xen, X Window System en Linux en kan zowel Linux- als Windowsprogramma's draaien.

Het besturingssysteem wordt ontwikkeld door de Poolse rootkit-expert Joanna Rutkowska, tevens oprichter van Invisible Things Lab. Qubes implementeert een "security by isolation" aanpak, wat het doet door verschillende programma's via virtualisatie van elkaar te scheiden. Als één programma wordt aangevallen, heeft dit geen gevolgen voor de integriteit van de rest van het systeem.

Windows

Qubes ondersteunde al Windowsprogramma's, maar de bètaversie die volgende week of de week daarna verschijnt beschikt over een "seamless mode" voor Windows 7 AppVMs. De AppVM is een aparte Virtual Machine (VM) die per programma wordt gestart. Dit moet voorkomen dat een aanval op één programma gevolgen voor het besturingssysteem of andere applicaties heeft.

De seamless mode voor Windows is nog niet zover als die van Linux, wat mede door de grafische gebruikersinterface van Windows komt. "Dit veroorzaakt kleine cosmetische problemen", aldus Rutkowska. Zo blijft bijvoorbeeld de schaduw van een geopende applicatie zichtbaar als het venster van de applicatie wordt verschoven.

Naast de seamless mode zal de aankomende bètaversie ook van nieuwe "Windows Support Tools" worden voorzien. Rutkowska merkt op dat het hier, in tegenstelling tot de rest van het besturingssysteem, om gesloten code gaat. Aangezien de supporttools alleen in de Windows 7 VM worden geïnstalleerd, dat al een gesloten besturingssysteem is, en er verder geen aanpassingen aan het systeem zelf worden doorgevoerd, zou dit niet al teveel uit moeten maken.

Image

Reacties (4)
27-11-2013, 13:15 door Anoniem
Tja, super veilig En Linux En Windows programma's kunnen draaien.
Vindt iemand het raar dat ik erg sceptisch ben?
Wanneer het zo makkelijk is dan zou Microsoft dit toch al lang gemaakt hebben?
27-11-2013, 13:54 door Anoniem
Ben benieuwd! Ga zeker testen hoe het zit met de prestaties van dit systeem
27-11-2013, 17:06 door Anoniem
Leuk OS,is qube voor op de pc maar ik had vroeger Ubuntu Linux gebruikt,maar heb nu 2 Macs in Imac en een Macbookpro.
Daar draai ik alleen OSX Mavericks 10.9,en soms via een emulator (winebottler) een enkel windows programma,werkt super.
Ook voor de veiligheid draai ik Mackeeper,waarvan ik nu alleen de antivirus,malware en anderzijdse bescherming van gebruik.
28-11-2013, 00:02 door Anoniem
Ter overweging

S.v.p. doe jezelf een lol en 'get rid of mackeeper', en snel.
Het is onnodig, onzinnig, verwijdert essentiële bestanden of bestanden die niet geïnfecteerd zijn maar waar je misschien wel aan hecht, evt mails bijvoorbeeld, spinning ball troef en meer als ws time machine back-ups die niet meer werken, kortom ergernis en ellende, grote kans dat het je systeem behoorlijk verklooit!
Een reinstall van een schoon Mac os x doet wonderen af en toe, laat dit niet de aanleiding zijn.

Niet voor niets dat diverse, alle, mac keeper definities zijn opgenomen in de xprotectlist van apple zelf!

http://www.thesafemac.com/beware-mackeeper/
https://discussions.apple.com/message/18962161

Doe tot slot je kennissen met een mac een groot plezier en vertel ze dit niet te installeren.

Er zijn niet zoveel bedreigingen voor de Mac, dit is er één, Mackeeper maakt waarschijnlijk meer kapot dan je lief is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.