image

Belgische politie en Microsoft waarschuwen voor telefoonscam

donderdag 28 november 2013, 12:30 door Redactie, 2 reacties

De Belgische Federale politie en Microsoft waarschuwen Belgische internetgebruikers voor de beruchte telefoonscam waarbij mensen thuis worden opgebeld. De afgelopen week zouden honderden mensen in België door fraudeurs zijn gebeld die zich als Microsoft-medewerkers voordoen.

De oplichters bellen hun slachtoffer op met de smoes dat er problemen zijn met de computer. Zo vragen ze bijvoorbeeld om Windows 8.1 terug te zetten naar Windows 8; of maken ze het slachtoffer wijs dat er een virus op de computer staat en bieden ze hun diensten aan. De oplichters proberen gegevens van het slachtoffer te ontfutselen of hem of haar software te laten installeren. Daarna vragen ze het slachtoffer om voor de bewezen diensten te betalen.

Indien de gedupeerde niet wil betalen, dringen ze aan of blokkeren ze zelfs de computer. "Aangezien ze de kans kregen om kwaadaardige software op de computer van het slachtoffer te installeren, blijft deze onder controle van de oplichters, zelfs zonder dat het slachtoffer dit merkt. Zo kan de gedupeerde in de toekomst opnieuw slachtoffer worden van andere praktijken zoals spionage, oplichting of afpersing", aldus de politie.

Installeren

Slachtoffers die de oplichters toegang tot hun computer hebben gegeven krijgen het advies om die onmiddellijk van het internet los te koppelen en een volledige scan met een up-to-date virusscanner uit te voeren. "Je kan indien nodig je computer ook opnieuw laten installeren. Wijzig zeker ook alle wachtwoorden, zowel van de computer als van alle internetaccounts. Wijzig ook de veiligheidsvragen die je krijgt wanneer je je wachtwoord van die accounts vergeet", zo laat het advies verder weten.

Reacties (2)
28-11-2013, 13:36 door Anoniem
Slachtoffers die de oplichters toegang tot hun computer hebben gegeven krijgen het advies om die onmiddellijk van het internet los te koppelen en een volledige scan met een up-to-date virusscanner uit te voeren.
Zucht, wat een advies, hoe kom je aan de AV-definities dan? Beter gebruik je een scanner als Kaspersky Rescue oid.http://support.kaspersky.com/4162
28-11-2013, 16:59 door Anoniem
Iedereen en alles wordt getapt en gevolgt.
Ministers durven geen openheid van zaken te geven omdat dat de staatsveiligheid zou schaden.
En nog steeds is men niet in staat om deze zaken effectief op te lossen?
Men predikt veiligheid maar men brengt alleen maar regels en beperkingen!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.