image

'51% Nederlanders denkt te worden afgeluisterd'

zondag 1 december 2013, 10:29 door Redactie, 7 reacties

51% van de Nederlanders denkt te worden afgeluisterd, maar 41% van deze groep vindt dat niet erg, zo blijkt uit onderzoek van Peil.nl, het onderzoeksbureau van Maurice de Hond. 28% van de Nederlanders denkt nooit te worden afgeluisterd en 21% kon de vraag niet beantwoorden of wist dit niet.

Wordt er keken naar de politieke voorkeur van de deelnemers aan het onderzoek, dan blijkt dat vooral D66-stemmers (62%) denken dat ze worden afgeluisterd. Stemmers van de PVV en SP volgen met respectievelijk 58% en 55%. Bij mensen die vorig jaar op VVD en PvdA stemden is het percentage dat denkt te worden afgeluisterd het laagst, namelijk 44% en 47%.

Met name SP-leden die denken te worden afgeluisterd vinden dit erg. Van de groep die zegt te worden afgeluisterd heeft 84% hier problemen mee. Bij de D66-stemmers die denken te worden afgeluisterd vindt 61% dit erg, tegenover 39% die dit niet erg vindt. Alleen bij de CDA vond een meerderheid van de mensen die dacht te worden afgeluisterd dit niet erg. In totaal denkt 46% van de CDA-stemmers te worden afgeluisterd, maar 71% van deze groep vindt dit niet erg.

E-mailverkeer

Naast het afluisteren van telefoonverkeer werd ook gevraagd of de deelnemers dachten dat hun e-mailverkeer wel eens door anderen werd gelezen. 67% van alle deelnemers denkt dat zijn of haar e-mails weleens door anderen bekeken worden. Wederom zijn het D66-stemmers waarvan de meesten (77%) denken dat hun e-mailverkeer wordt gelezen. Van deze groep vindt 65% dit een probleem, terwijl 35% het niet erg vindt.

Bij de SP-stemmers denkt 68% dat hun e-mailverkeer wordt bekeken, maar van deze groep vindt slechts 13% dit niet erg, terwijl 87% dit wel een probleem vindt. Alleen bij de VVD-stemmers is er een meerderheid van de mensen die denkt dat hun e-mailverkeer wordt gelezen die dit geen probleem vindt. Van de 62% die denkt dat hun e-mails door anderen wordt gelezen heeft 53% hier geen probleem mee.

Image

Reacties (7)
01-12-2013, 12:42 door Anoniem
Het grote probleem met "ik vind het niet erg om afgeluisterd te worden" is dat men niet weet wat het betekent om afgeluisterd te worden. Omdat ze niet weten wat het betekent om op Schiphol te staan en bij de gate te horen te krijgen dat men niet naar Amerika of Engeland mag omdat de NSA gezien heeft dat je een afsrpaak hebt gehad bij een psychiater.

Ze snappen ook niet dat onder "afluisteren" ook valt dat via de TomTom gecontroleerd kan worden of iemand te hard rijdt.

Peter
01-12-2013, 13:54 door Briolet
In Nederland worden de telefoongesprekken zelf eigenlijk alleen afgeluisterd als je jezelf verdacht gemaakt hebt, of een gesprek voert met zo iemand. (We hebben het hier niet over metadata opslaan maar over het echte afluisteren) Blijkbaar is er dan toch iets mis met de eerlijkheid van de gemiddelde D66-er als 62% verwacht in die risicogroep te vallen.
01-12-2013, 19:02 door Anoniem
Door Briolet: In Nederland worden de telefoongesprekken zelf eigenlijk alleen afgeluisterd als je jezelf verdacht gemaakt hebt, of een gesprek voert met zo iemand. (We hebben het hier niet over metadata opslaan maar over het echte afluisteren) Blijkbaar is er dan toch iets mis met de eerlijkheid van de gemiddelde D66-er als 62% verwacht in die risicogroep te vallen.
Sorry hoor, maar als zo'n groot percentage denkt te worden afgeluisterd, dan heeft dit absoluut niets te maken met "jezelf verdacht maken". En trouwens... Wie bepaalt dan of ik "mezelf verdacht maak"? Hebben we het dan over het befaamde "profileren" met alle problemen die daaraan zitten?
Kortom, een beetje onzin-opmerking...
02-12-2013, 09:45 door Anoniem
"Ze snappen ook niet dat onder "afluisteren" ook valt dat via de TomTom gecontroleerd kan worden of iemand te hard rijdt."

Tuurlijk, en jouw TomTom staat natuurlijk ook op naam. Heb je ooit gehoord van enig voorbeeld van iemand die een boete krijgt omdat via de TomTom gedetecteerd wordt dat de persoon te hard rijdt ? Dit komt in het geheel niet voor namelijk.

Wat natuurlijk wel voorkomt is dat bij een strafrechtelijk onderzoek ook de historie van je TomTom wordt betrokken; zo zal de recherche het vast interessant vinden om de reisbewegingen van een drug dealer na te gaan.
02-12-2013, 10:51 door WhizzMan
49% Nederlanders is naief. Natuurlijk wordt je afgeluisterd en wordt er opgeslagen waar je mobiele telefoon is geweest en waar je auto heeft gereden. Bijna niemand wordt consequent afgeluisterd, maar er zijn altijd wel plaatsen waar dat wel gebeurt zonder dat je dat wordt verteld of dat je toestemming hebt gegeven.
02-12-2013, 13:15 door Mysterio
Het lijkt me vrij onwaarschijnlijk dat 51% van de Nederlanders 'afgeluisterd' wordt. Het opslaan van gegevens door bijvoorbeeld de internetproviders valt niet onder het afluisteren. Pas wanneer er naar die gegevens wordt gekeken, dan is er sprake van afluisteren. En de ruim 26000 telefoontaps is niets in vergelijking met het aantal telefoons.
02-12-2013, 13:28 door Anoniem
Door Briolet: In Nederland worden de telefoongesprekken zelf eigenlijk alleen afgeluisterd als je jezelf verdacht gemaakt hebt, of een gesprek voert met zo iemand. (We hebben het hier niet over metadata opslaan maar over het echte afluisteren) Blijkbaar is er dan toch iets mis met de eerlijkheid van de gemiddelde D66-er als 62% verwacht in die risicogroep te vallen.

Nee, er zijn al gevallen in de openbaarheid gekomen (wat maar een klein percentage is) dat iedereen die in de buurt van een misdrijf is geweest afgetapt kan worden. Zo iemand kan best iets opgemerkt hebben dat ze wel onbewust noemen in een telefoongesprek, maar niet de moeite waard vinden om voor naar de politie te gaan. Als je nu maar voldoende mensen tapt, kun je daaruit een beter beeld krijgen van wat er is gebeurd.

Omdat dit ongerichte tapsessies zijn, is het ook niet mogelijk om een (automatisch) filter te zetten op gesprekken die niet opgenomen mogen worden, zoals met de advocaat of arts, van de getapte persoon.

Peter
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.