image

AIVD: aftappen omgeven door mythen en misverstanden

vrijdag 29 november 2013, 13:59 door Redactie, 11 reacties

Het aftappen van telecommunicatie door de Nederlandse inlichtingendiensten is omgeven door mythen en misverstanden, aldus de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Dat laat de dienst vandaag in een Engelstalig bericht op de eigen website weten.

In het bericht wil de AIVD opheldering geven over wat het onder aftappen verstaat en welke verschillende soorten er zijn. Ook wordt daarbij naar de wet gekeken en de rol van de toezichthouder op de Nederlandse inlichtingendiensten. Volgens de inlichtingendienst is telecommunicatie een steeds belangrijker wordende informatiebron, omdat verdachten steeds vaker gebruik van het internet maken.

Metadata

Het onderscheppen van internetverkeer bestaat vooral uit het onderscheppen van metadata. Deze informatie, zoals een telefoonnummer, IP-adres of e-mailadres, is kleiner in omvang en sneller te analyseren. "Daarnaast is het verzamelen van metadata een kleinere inbreuk op de privacy", aldus de AIVD. Aan de hand van de analyse wordt vervolgens bepaald of ook de inhoud van het verkeer bekeken moet worden. Hiervoor heeft de inlichtingendienst toestemming van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties nodig.

Verder gaat de inlichtingendienst nog in op het grootschalig onderscheppen van verkeer dat via de kabel en niet via de kabel verloopt. Op dit moment is het de AIVD niet toegestaan om verkeer dat via de kabel gaat grootschalig op te slaan. Iets waar mogelijk wel verandering in gaat komen.

Als laatste komen in het artikel ook nog het gericht aftappen en het toezicht op de AIVD aan bod. Dat laatste is een actueel onderwerp. Zo stelt D66 dat het toezicht op de inlichtingendiensten tekort schiet, waardoor het onduidelijk is of de AIVD en MIVD zich wel aan de wet houden.

Reacties (11)
29-11-2013, 14:10 door Mysterio
Ik mis het stukje waarbij ze uitleggen dat samenwerken met bijvoorbeeld de NSA er voor kan zorgen dat je toch aan data kan komen die je niet zonder tussenkomst van de rechter mag verzamelen.
29-11-2013, 14:30 door Anoniem
Eerst alles onder de pet houden en vervolgens klagen dat het tappen omgeven is door mythen en misverstanden.

GOH! Hoe zou het komen? (En is dat niet een klein beetje de bedoeling???)
29-11-2013, 14:45 door Anoniem
Nou, AIVD, willen jullie echt wat aan al die "mythen en misverstanden" doen?

Geef dan maar openheid.
29-11-2013, 14:48 door Anoniem
Dat laat de dienst vandaag in een Engelstalig bericht op de eigen website weten.

Dit geeft twee zaken weer. Ze hebben de maling aan Nederlandse burgers. Anders zouden ze dit wel gewoon in het Nederlands plaatsen. Daarnaast kan het best gewoon door de NSA zijn opgesteld en door AIVD gekopieerd.

Peter
29-11-2013, 14:54 door hasja
Het is een GEHEIME dienst, die doen altijd meer als ze "mogen", anders werkt de dienst niet goed waarvoor ze bestemd is.

Elke geheime dienst zal weer mogelijkheden vinden om iets te omzeilen.
29-11-2013, 15:31 door Anoniem
Wie heeft er toestemming gegeven voor het verzamelen van data over Internetgebruik?
29-11-2013, 16:02 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 29-11-2013, 16:06
[Verwijderd]
29-11-2013, 17:05 door Anoniem
De AIVD stelt op die website dat ze "must present a well-founded request to the minister", maar die motivering ontbreekt bij toestemingsverzoeken re: SIGINT dus al sinds 2008, blijkt uit CTIVD-toezichtsrapporten: zie http://blog.cyberwar.nl/2013/11/observations-in-dutch-oversight-reports.html en (.pdf) https://cyberwar.nl/d/art27-toezicht2.pdf .
01-12-2013, 05:10 door Anoniem
Door Anoniem: Nou, AIVD, willen jullie echt wat aan al die "mythen en misverstanden" doen?

Geef dan maar openheid.

Nee nee nee, want dan brengen ze de staatsveiligheid weer in gevaar. :-)

Op dit moment is het de AIVD niet toegestaan om verkeer dat via de kabel gaat grootschalig op te slaan. Iets waar mogelijk wel verandering in gaat komen.

Ook dat doen ze al heel lang, want onze ISP's moeten dagelijks al onze data doorsturen naar ......kom ff niet op de naam.
I.v.m de wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens was het niet.

Of is dat weer iets anders? Wie het weet mag het zeggen want waar zit het verschil?
01-12-2013, 22:03 door Pim
Door Peter V.: Ik mis ook het stukje dat er per dag meer dan 2000 telefoontaps worden uitgevoerd in Nederland.

Het getal van 2000 is nog aan de lage kant volgens mij (het was vogens mij 2500) maar dit was in heel Nederland. De grootste aftappers zijn de verschillende politiekorpsen. De hebben voor elke tap dan wel weer een machtiging nodig.
03-12-2013, 16:00 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Nou, AIVD, willen jullie echt wat aan al die "mythen en misverstanden" doen?

Geef dan maar openheid.

Nee nee nee, want dan brengen ze de staatsveiligheid weer in gevaar. :-)

Op dit moment is het de AIVD niet toegestaan om verkeer dat via de kabel gaat grootschalig op te slaan. Iets waar mogelijk wel verandering in gaat komen.

Ook dat doen ze al heel lang, want onze ISP's moeten dagelijks al onze data doorsturen naar ......kom ff niet op de naam.
I.v.m de wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens was het niet.

Of is dat weer iets anders? Wie het weet mag het zeggen want waar zit het verschil?

De ISP's sturen echt niet dagelijks alle data doorsturen, dat is namelijk niet te verwerken... Ik weet niet wat de huidige bandbreedtes zijn, maar een aantal jaren geleden sprak ik met een provider die toen 15Gbps gemiddeld deed tijdens de drukke perioden, ofwel een dikke twee terabyte per uur, dag in dag uit. Van 1 ISP zou dat al 50 terabyte per dag zijn, en als je dat een paar maanden op wilt slaan (zeg 6) dan kom je al snel aan 9000 TByte voor 1 provider. Dat gaat niet vliegen, terwijl het IP verkeer tegenwoordig enorm is toegenomen tov. bovenstaande uitgangspunten..

Wat men doet is het volgende: er wordt vastgelegd door de ISP welke sessies er zijn (bv. van jouw IP adres naar je email provider, of naar welke site) en welke poort. Dit is zgn. metadata.
Voor echte taps van een IP adres (waar wel alle verkeer wordt doorgegeven) is weer een speciale aanvraag nodig: aangeven voor wie, hoe lang, met reden etc. En daar moet toestemming voor komen. Pas als die toestemming er is kan zo'n tap gezet worden. Net als een telefoon tap
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.