De Consumentenbond erkent dat er grijze gebieden zijn in de nieuwe veiligheidsregels voor internetbankieren die het eind november samen met de Nederlandse Vereniging voor Banken presenteerde en die vanaf 1 januari 2014 zullen gaan gelden. Consumenten worden dan ook opgeroepen om misstanden te melden wanneer die zich door de nieuwe regels hebben voorgedaan.
Volgens de Consumentenbond is er echter geen sprake van nieuwe regels. De regels bestonden al maar waren "verspreid" over de verschillende banken en derhalve niet eenduidig. Nu zijn de regels gebundeld zodat ze duidelijker zijn en voor iedereen gelden.
Door de uniforme regels, waarin onder andere staat dat apparatuur die voor bankzaken wordt gebruikt over een goede beveiliging moet beschikken, is de verantwoordelijkheid voor fraude bij internetbankieren niet verschoven aldus de Bond. "De bewijslast ligt bij de banken", laat woordvoerster Sandra de Jong weten.
Volgens De Jong is er bewust voor een beknopt veiligheidsreglement van 2,5 pagina's gekozen waar niet alles staat uitgeschreven. "Als je alles in detail wil vastleggen en in cement wilt gieten kom je weer in die dikke stapels terecht. Je moet ook rekening houden met iemands kennis en kunde als het om computergebruik gaat. Er moet ruimte zijn om daar persoonlijk naar te kijken."
Met name punt drie van de lijst lijkt een grijs gebied te bevatten. Zo moet gebruikte software, bijvoorbeeld een virusscanner en besturingssysteem, up-to-date zijn. Zelfs in het geval van automatische updates kan het echter enkele dagen duren voordat een update bij alle gebruikers wordt aangeboden en geïnstalleerd. Wat als er in die tussentijd iets gebeurt? En hoe speelt dit mee in de bewijslast. Moeten gedupeerde consumenten bijvoorbeeld hun computer bij de bank voor onderzoek brengen?
"De goede beveiliging van de apparatuur voor bankzaken betekent niet, zoals soms wel wordt geridiculiseerd, dat je de uitgave van vanmorgen op je computer moet hebben, maar ook niet die van drie jaar geleden. En afhankelijk van hoe intens je met computers omgaat en gebruikt kan er worden gekeken wat hierin een realistische vraag is voor de beveiliging die gebruikt wordt", laat De Jong weten.
Een ander grijs gebied is het delen van de bankpas. Bijvoorbeeld in het geval van mensen die ziek of slecht ter been zijn en iemand anders hun pas wel moeten geven. Het is echter nog onbekend hoe dit in praktijk precies zal uitpakken merkt ze op. "Hoe het uiteindelijk gaat en waar de onduidelijkheden liggen, daarvoor hebben we een evaluatietraject."
De Consumentenbond roept mensen op die tegen misstanden in de veiligheidsregels aanlopen of vinden dat ze door de bank worden benadeeld om dit te melden. "Zo kunnen we zien hoe de banken deze uniforme veiligheidsvoorschriften hanteren." Het kan dan bijvoorbeeld gaan om het toepassen van de regels op een manier die niet de bedoeling was. De evaluatie van de nieuwe regels staat voor over een jaar gepland. "Maar indien nodig zal het eerder plaatsvinden", aldus De Jong.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.