Wetenschappers hebben een manier bedacht waardoor gebruikers aan de hand van korte verhaaltjes van één regel 100 of meer wachtwoorden kunnen onthouden. De verhaaltjes, die regelmatig moeten worden herhaald, vormen de basis voor wachtwoordfragmenten, die willekeurig zijn te combineren.
Daardoor is het mogelijk om voor meerdere accounts unieke en sterke wachtwoorden te verzinnen. Om de zinnen te kunnen herinneren worden die aan foto's gekoppeld, wat het onthouden moet vereenvoudigen. De wetenschappers erkennen dat het "natuurlijk herhalen van wachtwoorden" iets meer werk van de gebruiker vereist dan bestaande wachtwoordmethodes.
"Maar als je negen verhalen kunt onthouden, kan ons systeem voor 126 accounts verschillende wachtwoorden genereren", zegt Jeremiah Blocki van de Carnegie Mellon Universiteit. Door meer verhalen te onthouden kunnen gebruikers nog veel meer wachtwoorden verzinnen of hun wachtwoorden nog veiliger maken.
De nieuwe methode moet een probleem oplossen waar veel internetgebruikers mee te maken hebben. Zelfs doorsnee gebruikers verzamelen in de loop van de tijd zoveel wachtwoorden, dat ze lastig of onmogelijk te onthouden zijn. Daardoor gebruiken mensen voor veel accounts hetzelfde wachtwoord, wat een beveiligingsrisico is.
Om de verhaalmethode toe te passen ontwikkelden de wetenschappers een applicatie die het geheugen van de gebruiker ondersteunt. Uiteindelijk moet er een mobiele versie van de applicatie verschijnen. De gebruiker moet hierbij een foto van een persoon en een foto van een suggestieve scene kiezen. De computer kiest vervolgens willekeurig een foto van een object en een foto van een actie. Met die twee foto's kan de gebruiker een "Person-Action-Object" (POA)- verhaal verzinnen. Het moet een levendig en ongewoon verhaal zijn, zo stellen de wetenschappers.
Bijvoorbeeld een foto van Bill Clinton, een piranha en iemand die een kus geeft zou het POA-verhaal "Bill Clinton kust een piranha" kunnen opleveren. Vervolgens zou de gebruiker de eerste letter van elk woord, of de eerste drie letters van de eerste twee woorden, kunnen nemen, die dan als onderdeel van een wachtwoord dienen. Voor elk account kent de applicatie verschillende fotocombinaties toe.
Tijdens het inloggen toont de applicatie de foto als geheugensteun. Zelfs als de gebruiker zijn wachtwoord vergeet, kan hij die door naar de foto's te kijken en het bijbehorende verhaal te herinneren weer samenstellen. Het maakt daarbij niet uit dat de foto's openbaar en onbeschermd zijn, aangezien het bijbehorende verhaal alleen bij de gebruiker bekend is, alsmede de manier waarop ze tot een wachtwoord worden omgezet. En zelfs als een aanvaller één wachtwoord achterhaald, zouden alle andere wachtwoorden nog steeds veilig zijn.
Blocki gebruikt voor extra bescherming inmiddels zelf 43 verhaaltjes. "Het vervelendste van het systeem is niet het onthouden van de verhaaltjes, maar de wachtwoordbeperkingen die sommige websites hebben", aldus de wetenschapper. Sommige websites vereisen dat gebruikers cijfers of hoofdletters gebruiken, of laten een beperkt aantal karakters toe. In die gevallen schrijft Blocki op een papiertje om bijvoorbeeld een "1" aan het wachtwoord toe te voegen. "De veiligheid is inherent aan de wachtwoorden en het opschrijven heeft daar geen invloed op."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.