image

Gemeentelijk cameratoezicht

maandag 21 oktober 2002, 12:25 door Redactie, 1 reacties

"Op korte termijn zal het wetsvoorstel ’cameratoezicht op openbare
plaatsen’ aan de Raad van State worden voorgelegd. Thans kunnen
gemeenten reeds overgaan tot plaatsing van toezichtcamera’s. Het voorstel,
dat strekt tot aanvulling van de Gemeentewet, geeft een wettelijk kader
waarin gemeenten met het oog op de handhaving van de openbare orde
kunnen besluiten tot plaatsing van camera’s in het publieke domein.
Daardoor ontstaat voor gemeenten meer zekerheid hoe met dit toezicht
moet en kan worden omgegaan, onder meer met betrekking tot het te
hanteren privacyregime.
" melden het Ministerie van Justitie
en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in de nota >Naar een veiliger samenleving (PDF) die maandag naar de kamer is gestuurd.

Reacties (1)
21-10-2002, 20:01 door Anoniem
Cameratoezicht, het zoveelste bedenksel van de overheid wat geld kost en niets oplevert. Geen mening, een feit.

Enkele maanden terug ben ik zelf redelijk ernstig het slachtoffer geworden van het zogenaamde "zinloos geweld". Ik liep alleen, 's nachts terug naar mijn fiets toe ik werd ingehaald door een groep van ongeveer 10 jongeren van mijn leeftijd. Waar ze op uit waren was redelijk snel duidelijk, ik heb ze proberen te negeren maar dat was vrij zinloos. Nadat ze me ongeveer 10 minuten met handen, voeten en stalen buizen hebben bewerkt zijn ze er vandoor gegaan.

Op de een of andere manier ben ik in redelijk beschadigde toestand naar de markt gekropen waar gelukkig altijd politie staat (voorvallen als hierboven beschreven komen bij ons helaas vaker voor...). Helaas had de politie het te druk, zelfs het bellen van een ambulance scheen te veel moeite te zijn. Een paar vrienden zagen mij en hebben meteen 112 gebeld en toen kwam er redelijk snel een ambulance (na al een ½ uur). De volgende dag kreeg ik in het ziekenhuis bezoek van de politie, of ik aangifte wilde doen... Natuurlijk!! Ik wist van 3 personen de namen en achternamen dus ik naam aan dat het wel goed zou komen.

Helaas... Ik was maar alleen en hun met een groep en ze hadden hun verhaal goed op elkaar afgestemd dus ik kon ze zo één, twee, drie niets maken. Gelukkig is mijn woonplaats één van de plaatsen waar cameratoezicht al een feit is (tenminste, dat dacht ik). Ik hoopte ze alsnog hun straf te bezorgen maar het toeval wil dat de camera's uitstonden. Hoe dat kwam wilde de politie mij niet vertellen.

Als antwoord op een schriftelijke brief aan de burgemeester kreeg ik te horen dat cameratoezicht een hekel punt is in verband met privacy van de omwonenden. De camera's mogen enkel tussen 12 en 2 uur 's nachts aanstaan en dat ook nog eens alleen op zaterdagnacht!!!

Het mooiste heb ik nog tot het laatste bewaard, doordat er tegenwoordig camera's in onze mooie binnenstad hangen hebben ze het politietoezicht op uitgaansavonden (donderdag tot en met zaterdag) gehalveerd....

Wie het snapt mag het zeggen?!

groeten,
Jammer
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.