image

Amerikaanse IT-reuzen willen aanpassing overheidsspionage

maandag 9 december 2013, 09:58 door Redactie, 9 reacties

Een coalitie van Amerikaanse IT-reuzen, waaronder Facebook, Google en Microsoft, willen dat overheden wereldwijd het spionagebeleid gaan aanpassen. Volgens de bedrijven laten de onthullingen door klokkenluider Edward Snowden zien dat de balans is doorgeslagen.

Daarom stuurden AOL, Apple, Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft, Twitter en Yahoo samen een brief naar president Barack Obama en het Amerikaanse congres, waarin werd opgeroepen om het voortouw te nemen in het hervormen van het surveillancebeleid. "De balans in veel landen is doorgeslagen in het voordeel van de staat en weg van de rechten van het individu zoals die in onze grondwet staan. Dit ondermijnt de vrijheid die we allemaal koesteren. Het is tijd voor verandering", zo stellen de IT-reuzen.

Die zeggen zelf allemaal maatregelen te hebben genomen om de gegevens van gebruikers tegen ongeautoriseerde surveillance te beschermen, onder andere door het gebruik van encryptie. De IT-bedrijven willen dat er een duidelijk juridisch kader voor overheidssurveillance komt, dat in verhouding staat tot de risico's en aan onafhankelijk toezicht onderworpen is.

Principes

In totaal vragen de IT-reuzen om het doorvoeren van 5 principes, zoals ze op de site reformgovernmentsurveillance.com aangeven. Zo moet de autoriteit van overheden om gegevens van gebruikers te verzamelen worden ingeperkt, moet er toezicht zijn en verantwoordelijkheid worden afgelegd, moeten bedrijven het aantal en de aard van overheidsverzoeken kunnen publiceren, moet de vrije stroom van informatie worden gerespecteerd en als laatste moet conflicterende wetgeving tussen overheden worden voorkomen.

Vertrouwen

"Berichten over overheidssurveillance hebben aangetoond dat er een echte behoeft aan openheid en nieuwe beperkingen nodig zijn over hoe overheden informatie verzamelen. De Amerikaanse overheid moet deze kans aangrijpen om de hervorming te leiden en de zaken recht te zetten", aldus Facebookbaas Mark Zuckerberg.

"Mensen gebruiken geen technologie die ze niet vertrouwen. Overheden hebben dit vertrouwen in gevaar gebracht, en overheden moeten helpen om het te herstellen", stelt Microsoft topman Brad Smith. Die laat verder weten dat veel van de onthullingen zich op de Amerikaanse overheid richten, maar dat het hier in werkelijkheid om een globaal probleem gaat.

Reacties (9)
09-12-2013, 11:00 door Anoniem
"Corporate spionageconglomeraten boos om staatsconcurrentie"
09-12-2013, 11:28 door Anoniem
Google, Facebook etc zijn zelf een minstens zo groot probleem. Wat te denken van bedrijven die zeggen dat ze alles van iedereen willen weten en zo "beter dan jezelf" weten wat je morgen gaat doen?
09-12-2013, 11:52 door Anoniem
Grappig dat enkele reuzen zoals Facebook en Google zich hier in mengen. Maait de overheid soms gras voor hun voeten weg?
09-12-2013, 12:34 door Anoniem
Ik neig er naar hier enige vorm van hypocrisie te bespeuren.
Dit lijkt warempel het zelfde clubje reuzen die tot voor kort nog zonder blikken of blozen aan deze praktijken hebben meegewerkt. Actief dan wel passief.
09-12-2013, 12:45 door Anoniem
Voor de NSA onthulling over die schendingen was je privacy bij deze bedrijven net zo erg in gevaar als nu. Maar nu dit feit bekend is gaan de IT bedrijven ineens koeren. Dat doen ze niet om je privacy te waarborgen, maar omdat klanten nu afhaken. Google mag zichzelf ook ineens op hun hoofd krabben wat zij stiekem van hun klanten verzamelen.
09-12-2013, 15:39 door Goeroeboeroe
Het staat er echt. Het is geen vertaalfout. Aardig inkijkje in de bovenkamers van veel Amerikanen. En je mag aannemen dat dit geen verschrijving is, over deze brief zal zijn nagedacht:
"The balance in many countries has tipped too far in favor of the state and away from the rights of the individual­­rights that are enshrined in our Constitution."
Alle landen ter wereld moeten zich kennelijk aan de Amerikaanse grondwet houden. Nou ben ik helemaal ziek van al die spionage, maar het is volgens mij gestoord om je tegen de natte dromen van Teeven te gaan beschermen met de Amerikaanse grondwet. Doet me denken aan Condoleezza Rize met haar 'American values are universal'.
En verder: kennelijk beginnen die publicaties klanten te kosten. Mooi.
09-12-2013, 17:02 door vimes
Als die reuzen echt ballen zouden hebben, waren ze allang verkast naar een land waar de nsa noch de amerikaanse overheid een vinger in de pap hebben.
11-12-2013, 02:07 door Shadowlight
@ redactie: Verantwoordelijkheid heb je, verantwoording leg je af.
11-12-2013, 11:11 door Anoniem
Door vimes: Als die reuzen echt ballen zouden hebben, waren ze allang verkast naar een land waar de nsa noch de amerikaanse overheid een vinger in de pap hebben.

Noord-Korea :-)?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.