Slimme meters bieden de consument allerlei voordelen, maar de gebruikte intelligentie is ook de achilleshiel, zo waarschuwt het Europees agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging (ENISA). Het gaat dan met name om de beveiliging van slimme elektriciteitsnetwerken. "De communicatie-infrastructuur is niet de enige bron van kwetsbaarheden. Software en hardware voor het bouwen van slimme energienetwerken kunnen worden gemanipuleerd voordat ze aan elkaar worden gekoppeld. Kwaadaardige code, zogeheten logische bommen die plotseling storingen veroorzaken, kunnen tijdens de ontwikkeling in de software worden aangebracht", aldus ENISA.
Daarnaast is ook de hardware kwetsbaar voor "kill switches" en verborgen "backdoors", die in de computerchips kunnen worden aangebracht. "Het risico van een aanval tijdens het fabricageproces is reëel en waarschijnlijk de minst begrepen dreiging." Het aanvallen en manipuleren van slimme energienetwerken is in dit geval zeer lastig te vinden en nog lastiger op te lossen.
Rapport
"Het realiseren van een veilig slim energienetwerk is geen eenvoudige taak", merkt ENISA op in een nieuw rapport. "Er is een aantal onbekende of niet goed begrepen potentiële dreigingen en kwetsbaarheden die verder moeten worden geanalyseerd." Toch doet het agentschap in het rapport verschillende aanbevelingen die voor een veilig energienetwerk moeten zorgen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.