Om malware van besmette Windowscomputers te verwijderen biedt een bedrijf uit Hillegom een USB-stick aan die op Linux draait en drie verschillende virusscanners gebruikt. De FixMeStick werd begin vorig jaar al gelanceerd en wordt nu ook door PC Diagnostics aangeboden.
De stick draait op een eigen Linux-besturingssysteem en heeft daardoor geen startende Windows-omgeving nodig om malware te detecteren en te verwijderen. Ook malware in de Master Boot Record (MBR) kan door de USB-stick worden verwijderd. Volgens de aanbieder is de oplossing vooral geschikt voor systeembeheerders en IT-professionals die met gangbare anti-virusoplossingen problemen niet volledig kunnen oplossen, of voor wie het verwijderen van malware veel tijd kost.
De stick combineert drie antivirusprogramma’s, namelijk van Kaspersky Lab, Sophos en Vipre. De tool beschikt tevens over een volledig automatische updatefunctie voor de Linux-omgeving en virusdefinities van de drie aanbieders. Daarnaast is de stick op afstand via Teamviewer te beheren, zodat systeembeheerders op afstand bij klanten of gebruikers problemen kunnen oplossen.
"Systeembeheerders beschikken met deze USB-stick over een hardwareoplossing die checkt op alle mogelijke infecties en deze snel en eenvoudig oplost. Uit onderzoek bleek bijvoorbeeld dat de stick een harde schijf tot 75 procent sneller scant dan traditionele rescue-cd’s", zegt Stefan Kluin van PC Diagnostics.
In dit voorbeeld deed de rescue-cd van Kaspersky 2 uur en 28 minuten over een volledige scan van de harde schijf, terwijl de USB-stick hier 37 minuten voor nodig had. De FixMeStick Pro kost 269 euro.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.