Doordat de camera's op onbemande vliegtuigjes steeds beter worden zal het kabinet volgend jaar een onderzoek starten of de wettelijke kaders wat betreft de privacy bij het gebruik van drones met camera's ook voor de toekomst toereikend zijn, zo laat het Kabinet aan de Tweede Kamer weten.
De huidige regelgeving is op dit moment volgens het Kabinet toereikend. De beeldkwaliteit van de camera’s die op drones gemonteerd zijn, zijn namelijk onvoldoende voor gezichtsherkenning. Er wordt echter rekening mee gehouden dat toekomstige camera’s personen wel herkenbaar in beeld kunnen brengen.
"Het is zeer wel denkbaar dat een nieuwe generatie camera’s vanaf drones in de toekomst personen wel herkenbaar in beeld kunnen brengen. Dat kan van belang zijn voor de opsporing", zo staat in de notitie "Vrijheid en veiligheid in de digitale samenleving. Een agenda voor de toekomst". Als het om een beperkte inbreuk op de privacy gaat zou de Politiewet 2012 voor de politie een voldoende wettelijke grondslag moeten bieden, zo staat in de notitie vermeld.
Pas als het cameragebruik het karakter van stelselmatige observatie krijgt, moet aan de daarvoor geldende voorwaarden van artikel 126g van het Wetboek van Strafvordering worden voldaan. De politie doet op dit moment onderzoek naar de effectiviteit van de inzet van drones. Zodra het onderzoek is afgerond, zal het Kabinet zijn standpunt daarover aan de Kamer aanbieden.
Het Kabinet heeft verder een wetsvoorstel ingediend waarin de burgemeester de bevoegdheid krijgt om voor de handhaving van de openbare orde ook mobiele camera’s, waaronder drones, in te zetten. Op dit moment mogen in deze situaties alleen statische camera's worden ingezet. De notitie laat weten dat vanwege de ruimere mogelijkheden en de inherente privacygevaren, de inzet van drones als een zwaarder middel kan worden aangemerkt dan de inzet van statisch opgestelde camera’s.
"Het ligt om die reden voor de hand dat de inzet van vliegende camera’s minder snel toelaatbaar is dan de inzet van - al dan niet nagelvast bevestigde - statisch opgestelde camera’s. Tegelijkertijd is het echter niet ondenkbaar dat - bijvoorbeeld door snelle verplaatsingseffecten - in bepaalde gevallen de inzet van vliegende camera’s noodzakelijk is ter handhaving van de openbare orde."
Verder komt het Kabinet binnenkort met een wetsvoorstel dat de mogelijkheden zal verruimen voor het gebruik van camerabeelden van particulieren voor ondersteuning van de opsporing. Volgens het Kabinet zal dit voorstel met de nodige waarborgen voor de privacy omgeven zijn.
"De maatschappelijke discussie die bij tijd en wijle hoog oploopt, vergt dat een wat ruimer gebruik van camerabeelden door particulieren als ondersteuning van de opsporing mogelijk wordt, zonder de belangen van de bescherming van persoonsgegevens te verminderen", aldus de notitie.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.