De stemcomputer moet in Nederland weer worden gebruikt voor het stemmen bij de verkiezingen, zo heeft een door minister Plasterk ingestelde commissie bepaald. De minister stelde begin dit jaar een commissie in die moest uitzoeken of elektronisch stemmen opnieuw kan worden ingevoerd.
Vandaag werd het rapport "Elke stem telt" van de commissie gepresenteerd. "Het rode potlood verdwijnt weer uit het stemlokaal! Ik denk dat het beter met de hulp van computers kan. Maar het papier blijft leidend", zo meldt meldt Ronald Prins van Fox-IT via Twitter. Prins was één van de leden van de adviescommissie.
De commissie onderzocht hoe eventuele risico’s kunnen worden afgedekt en stelde eisen op voor het elektronisch stemmen. Het gaat dan om zaken als apparatuur en programmatuur. Tevens onderzocht de commissie of er draagvlak is voor haar voorstellen, zowel bij voorstanders als tegenstanders.
Vanwege het onderzoek naar de terugkeer van de stemcomputer in het stemlokaal besloot de stichting "Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet" weer actief te worden. Deze stichting wist eerder de stemcomputer succesvol uit de stemlokalen te laten verdwijnen vanwege de grote problemen die dit met zich meebracht.
"In het kader van 'terugschrijdend inzicht' moeten we, kennelijk, de hele stemcomputer-exercitie van 2006-2008 nog een keer over doen. Zucht...", zo liet de stichting eerder dit jaar op de eigen website weten. Volgens Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet lijkt het alsof iedereen weer stemcomputers in wil voeren.
De commissie adviseert in het rapport over te gaan tot elektronisch stemmen en tellen. Stemmen moet geschieden met een stemprinter waarmee de kiezer zijn keuze bepaalt en waarmee een papieren stembiljet wordt geprint. De stemprinter slaat de stem niet op en telt ook geen stemmen. Tellen gebeurt door de papieren stembiljetten te scannen. Het papieren proces moet leidend moet zijn, aldus de commissie.
Het advies bevat conform de taakopdracht onder andere een risicoanalyse voor het stemproces, een overzicht van de eisen die aan apparatuur en programmatuur gesteld moeten worden en een raming van kosten. Voor dat laatste heeft de commissie ook in kaart gebracht wat de huidige kosten zijn van het organiseren van de verkiezingen door gemeenten.
"Het advies lijkt te leiden tot verhoogd gebruikersgemak, inclusief voor groepen die moeite hebben met stemformulieren, en dankzij het elektronisch tellen tot een snelle betrouwbare voorlopige verkiezingsuitslag op de verkiezingsavond. Ook lijken de betrouwbaarheid en privacy te zijn gewaarborgd", aldus Plasterk. Die streeft ernaar zo snel mogelijk een kabinetsstandpunt over het advies voor te bereiden.
Arjen Kamphuis, ook één van de commissieleden, heeft zijn visie over het rapport online gezet. Hij stelt dat de nieuwe opzet het stemmen toegankelijker maakt voor mensen met lichamelijke of verstandelijke beperkingen of 'laaggeletterden'. Daarnaast zorgt het scannen van de stembiljetten ervoor dat ieder stemlokaal een uur na sluiting de uitslag kan aanleveren.
"Of deze voordelen de geschatte kosten van 250 miljoen Euro (elke 8 jaar) plus 10 miljoen per jaar waard zijn is een vraag die Kabinet en Tweede Kamer moeten uitvechten", aldus Kamphuis.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.