Het lampje dat op een MacBook en iMac-desktop aangeeft dat de webcam is ingeschakeld, is uit te schakelen zodat gebruikers zonder dat ze het weten bespioneerd kunnen worden. Dat laten beveiligingsonderzoekers van de Johns Hopkins Universiteit in een onderzoeksrapport weten.
Normaliter gaat bij de ingebouwde iSight-camera, zodra die wordt ingeschakeld, het waarschuwingslampje aan. Volgens de onderzoekers is dit een belangrijke "privacyfeature", die moet voorkomen dat gebruikers ongezien worden bespioneerd. Om het waarschuwingslampje uit te schakelen besloten de onderzoekers de firmware van de iSight-camera te herprogrammeren, zodat die kan worden uitgeschakeld.
De techniek voor het herprogrammeren van de microcontroller maakt het ook mogelijk om uit een Virtual Machine te ontsnappen. De malware die in de Virtual Machine draait kan de webcam herprogrammeren, zodat die vervolgens als een keyboard werkt. De malware kan via dit "keyboard" shellcommando's op het onderliggende besturingssysteem uitvoeren.
Als bewijs ontwikkelden informaticaprofessor Stephen Checkoway en student Matthew Brocker twee demonstraties. De eerste demonstratie is een OS X-applicatie genaamd iSeeYou. Deze applicatie maakt opnames via de webcam, waarbij het waarschuwingslampje is uitgeschakeld. Daardoor is het niet alleen mogelijk om gebruikers zonder dat ze het weten te bespioneren, het kan ook worden gebruikt als onderdeel van een aanval waarbij wordt geprobeerd om gezichtsherkenningsauthenticatie te kraken.
De tweede demonstratie bestaat een "virtual machine escape", waarbij Terminal.app wordt gestart die vervolgens shellcommando's uitvoert. Om deze en gerelateerde dreigingen te voorkomen ontwikkelden de onderzoekers ook een uitbreiding voor de OS X-kernel genaamd iSightDefender, die de aanpassing van de iSight-firmware vanuit user space niet toestaat. Wat betreft het uitschakelen van het lampje geven de onderzoekers het advies dat de enige echte oplossing een hardwarematige oplossing is.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.