image

'XP-gebruikers stappen massaal over op Windows 7'

woensdag 1 januari 2014, 12:42 door Redactie, 8 reacties

Gebruikers van Windows XP zijn in december massaal overgestapt op Windows 7, zo beweert onderzoeksbureau Net Applications. Het aandeel van Windows XP daalde vorige maand met 3,4%, waardoor het in lange tijd weer onder de 30% uitkwam.

Het 12-jaar oude besturingssysteem is met een marktaandeel van 27,8% nog altijd wel het op één na populairste platform. XP-gebruikers lijken vooral voor Windows 7 te kiezen, want het besturingssysteem kreeg er 2,6% bij. Daardoor kwam Windows 7 op 49,3% uit, het hoogste percentage in meer dan een jaar tijd. Windows 8 en Windows 8,1 kregen er 0,9% bij, waardoor het nieuwe platform van Microsoft voor het eerst nipt de grens van 10% passeert.

StatCounter

De cijfers van het concurrerende meetbureau StatCounter laten een kleinere daling van het aandeel Windows XP zien en al helemaal geen stijging voor Windows 7. Windows XP moest volgens StatCounter vorige maand 0,7% inleveren en kwam daardoor uit op 19,8%. Windows 7 verloor 0,3% en eindigde op 54,8%. In Nederland was de daling van het aandeel van Windows XP wel iets duidelijker zichtbaar.

Het besturingssysteem leverde 1,1% in en kwam uit op 11,7%. Het verschil met Mac OS X, dat op 11,3% eindigde, is daardoor miniem. Het zijn echter Windows 8 en Windows 8.1 die samen nu het tweede platform op de Nederlandse markt vormen. Het aandeel van Windows 8.1 steeg met 2%. Opgeteld met het aandeel van Windows 8 gebruikt nu 12,8% van de Nederlanders Windows 8 of Windows 8.1

Reacties (8)
01-01-2014, 13:28 door Anoniem
Microsoft "helpt" m.i. het afschaffen van Windows XP bewust een (stevig) handje door het (automatisch) updaten van XP de laatste maanden tot een grandioos fiasco te maken. Falende updates, een niet meer werkende BITS-service en talloze "FIX-IT"-oplossingen die bij gebruik weer nieuwe, extra problemen veroorzaken zijn mijn trieste ervaringen, leidend tot het iets eerder dan per april 2014 (m.i.: gedwongen) verlaten van XP op enkele nog pima bruikbare laptops/netbooks. Ik ga MS daarvoor niet belonen met een vervroegde overstap op een dure, nieuwere operating system variant die op mijn XP-apparatuur waarschijnlijk niet eens kan draaien en die bovendien standaard eenopgelegde (door mij niet gewenste) tablet-interface met blokjes weergeeft.
Microsoft zou trouwe klanten kunnen helpen door het gratis beschikbaar stellen van "Windows Starter" (de lichte netbook-variant van Windows 7) maar lijkt daar geen zin in te hebben (zie de adviezen op hun site, samengevat: "koop desnoods maar een nieuwe computer"). Voor mij redenen genoeg Windows XP te vervangen door Linux-varianten (SUSE en Ubuntu) en MS voorlopig ook voor eventuele nieuwe aanschaffingen van de shortlist te schrappen (t.z.t. wellicht een Chromebook i.p.v. een Windows-laptopje).
Dit o.a. als mijn dank voor jarenlange, maandelijks vele verkwiste uren aan updates en systeemonderhoud van diverse systemen met Windows (XP en Vista), afgerond met de update-debacles van Windows XP, de afgelopen maanden. Op naar een Gelukkig Nieuwjaar (zonder MS-Windows)!
01-01-2014, 14:17 door Anoniem
De update problemen die zich voor WinXpSp3 na 10 dec2013 zijn begonnen heb ik naar windowsSecrets.com gestuurd,

Ik heb als antwoord gekregen dat microsoft belooft het op te gaan lossen hieronder de link.

http://www.infoworld.com/t/microsoft-windows/microsoft-promises-fix-windows-xp-svchost-redlining-soon-possible-232675


Groeten

Jack
01-01-2014, 14:54 door Anoniem
Waarom snapt het bedrijf Microsoft gewoon niet dat de klant windows XP wil maar met een nieuw type motor en evt. Nieuwe snufjes / mogelijkheden. Dus niet verplicht moeten verhuizen uit je oude vertrouwde woning, naar een aftandse kale lelijke prefab woning met kubus ramen. Gewoon het zelfde besturingssysteem maar dan gemaakt van een nieuwe opbouw /engine.
Dat moet toch mogelijk zijn?
01-01-2014, 17:29 door Anoniem
Lang leven Linux, inderdaad.
01-01-2014, 18:30 door potshot
Door Anoniem: Microsoft "helpt" m.i. het afschaffen van Windows XP bewust een (stevig) handje door het (automatisch) updaten van XP de laatste maanden tot een grandioos fiasco te maken. Falende updates, een niet meer werkende BITS-service en talloze "FIX-IT"-oplossingen die bij gebruik weer nieuwe, extra problemen veroorzaken zijn mijn trieste ervaringen, leidend tot het iets eerder dan per april 2014 (m.i.: gedwongen) verlaten van XP op enkele nog pima bruikbare laptops/netbooks. Ik ga MS daarvoor niet belonen met een vervroegde overstap op een dure, nieuwere operating system variant die op mijn XP-apparatuur waarschijnlijk niet eens kan draaien en die bovendien standaard eenopgelegde (door mij niet gewenste) tablet-interface met blokjes weergeeft.
Microsoft zou trouwe klanten kunnen helpen door het gratis beschikbaar stellen van "Windows Starter" (de lichte netbook-variant van Windows 7) maar lijkt daar geen zin in te hebben (zie de adviezen op hun site, samengevat: "koop desnoods maar een nieuwe computer"). Voor mij redenen genoeg Windows XP te vervangen door Linux-varianten (SUSE en Ubuntu) en MS voorlopig ook voor eventuele nieuwe aanschaffingen van de shortlist te schrappen (t.z.t. wellicht een Chromebook i.p.v. een Windows-laptopje).
Dit o.a. als mijn dank voor jarenlange, maandelijks vele verkwiste uren aan updates en systeemonderhoud van diverse systemen met Windows (XP en Vista), afgerond met de update-debacles van Windows XP, de afgelopen maanden. Op naar een Gelukkig Nieuwjaar (zonder MS-Windows)!

win 8 heeft gewoon een bureaublad hoor,en met classic shell lijkt het gewoon win7 of xp.
schakel de charmes uit en apps is heel ver weg..
het is ook nog eens lichter dan win7.
01-01-2014, 19:47 door Anoniem
PC's worden bijna niet meer gekocht door consumenten. Laptops wel. En als je die nieuw koopt neemt niemand de moeite om die te upgraden naar Windows 7. De meeste mensen die zo'n ding kopen zijn al blij dat ze met IE overweg kunnen, dus laat staan dat ze er een ander OS op gaan zetten. DAAR komt dat 12,8% vandaan.
XP is het OS dat MS het beste heeft doorontwikkeld en gewoon goed is inmiddels. Nu het eindelijk af is gaan ze het weggooien en mag je met een beta OS aan de slag.
De aantallen nieuwe W7 gebruikers zijn zakelijke gebruikers. Zakelijk gezien is het niet handig om over te gaan op W8, want niet productief. Zakelijke gebruikers (de echt grote) lopen ook liever een versie achter. Maar MS is blijkbaar niet gevoelig voor wat consumenten willen zolang ze nog office kunnen verkopen.
02-01-2014, 15:52 door Anoniem
Microsoft wens ik graag toe dat 2014 voor nieuwe interne omscholing en bijscholing gebruikt gaat worden. Met name de disciplines Communicatie waar luisteren naar de klant wat meer benadrukt wordt, alsook het heruitvinden van hunzelf.
Voor mij geen blokkendoos op de laptop. Ik wil geen fun systeem, maar een technisch capabel systeem zoals XP, waarvan het motto K.I.S. (keep it simple) centraal staat. Inclusief startknop en een basis installatie zonder al die onzinnige tegels / snelkoppelingen van applicaties die de klant niet wil. Dus MS K.I.S graag.Dank.
26-02-2014, 22:26 door Anoniem
Onlangs heb ik een nieuwe PC met Windows 8 aangeschaft. Om mijn werk goed te kunnen doen heb ik eerst Windows 8.1 aangepast: Direct door naar het bureaublad, en het programma StartIsBack geïnstalleerd. Dat is geen M$ software.

Ja, ook ik start wel een per ongeluk een Metro app op, alleen omdat er iets mee geassocieerd is. Het is vreselijk hinderlijk dat je dan opeens in een heel andere omgeving terecht komt in plaats van dat er een extra Windows op je desktop verschijnt. Het kost je veel meer handelingen en tijd als je iedere keer toch nog op die metro interface getrakteerd wordt.

Er zijn nogal wat PC’s binnen mijn bedrijf, en daarom ben ik nu op Linux Mint aan het oriënteren. Doelstelling is dat binnen 1 jaar alle systemen bij ons op Linux draaien. Want we verliezen veel te veel tijd met allerhande zaken die onder Windows 8.1 niet meer goed draaien, of alleen als “administrator” kunnen worden uitgevoerd. Weer een hoop handelingen en muisklikken erbij!
Vreemd genoeg kun je zelfs dat niet met je UAC settings en de adminstratorrechten voor folder en files goed krijgen.

En dan hebben we het nog niet over de grote cocktail aan programma van derden die we nodig hebben om virussen, wormen, exploits en malware buiten de deur te houden en de tijd die gemoeid is met alle systemen regelmatig te scannen. De Windows omgeving zoals van Windows 8.1 is niet meer bedoeld voor effectief gebruik van kostbare loonuren.
Voor die enkele win32 applicatie waarvoor we (nog) geen Linux alternatief hebben zullen we Wine gebruiken. Problemen aldaar zullen we op Wine niveau gaan oplossen (feedback, forum) om zo toch applicaties te kunnen blijven gebruiken die win32 gebaseerd zijn.

We verwachten met Linux een zeer goede stap te maken naar een veilige en robuuste desktop omgeving. Bij ons is een PC een belangrijk hulpmiddel om onze bedrijfsresultaten te ondersteunen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.