Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Hoeveel tijd kost het werkelijk om een telefoongesprek te traceren?

01-01-2014, 18:34 door Anoniem, 7 reacties
In televisieseries en films wordt veelal
aangegeven dat er bijvoorbeeld een
minuut volgepraat moet worden om
te kunnen traceren waar een beller
zich bevindt. Ik kan me voorstellen dat
dit misschien wel sneller kan
inmiddels, Mijn
vraag is dus hoe lang het duurt voor
de politie om een beller die via een mobiel belt te traceren naar de daadwerkelijke
locatie van de beller?
Reacties (7)
01-01-2014, 22:30 door Anoniem
Vanwaar deze vage interesse ?
01-01-2014, 22:50 door Anoniem
Opsporen van een mobiele telefoon (actief gevoerd gesprek, ook al duurde dat maar enkele seconden)
kan heel snel. De lokatie van het mobiele toestel kan via de 3 dichstbijzijnde zendmasten worden opgespoord,
en d.m.z. signaal(-sterkte)meting van elke zendmast vrij exact worden bepaald waar de mobiele telefoon 'is/was'.

Immers, de gegevens van het gesprek zijn opgeslagen, ook gegevens van de zendmasten waarmee het toestel verbonden is geweest en waar het dichtbij (incl. signaal/afstand gegevens) is geweest.

Dit kan dus ook achteraf nog worden gedaan, er hoeft geen actief gesprek te zijn.
(wat je in films ziet heeft wellicht betrekking op de ouderwetse analoge mobiele telefonie uit de jaren '80 )
02-01-2014, 11:37 door Anoniem
Op het kleine of het grote scherm gebeurt alles met de snelheid van het plot. Daar kun je dus geen peil op trekken, qua verband met de werkelijkheid.

In het echt is het de vraag wie op welke informatie zit en hoe snel daar toegang tot te krijgen is. In het theoretische geval dat de po-li-tie overal direct toegang toe heeft en zo'n mooie HollywoodOS-kompjoeter die al weet wat je vragen wil voordat je het gevraagd hebt, zal het een paar seconden duren. Technische belemmeringen zijn allemaal op te lossen.

Hoe het echt gaat? Met meer papierwerk en faxen* die regelmatig de verkeerde kant worden opgestuurd, en andere rompslomp. Willen ze je direct volgen dan zetten ze een zgn "IMSI catcher" bij je in de buurt; een ding dat net doet of het een toren is en iedereen(!) in de buurt naar zichzelf (de catcher) verwijst zodat de paar te volgen mobieltjes daar wel tussen zullen zitten. Moeten ze dus wel al een oogje op iemand in jouw buurt hebben, anders mag het ding niet gebruikt worden.

Dus --zonder verder te weten hoe ze het echt doen-- zeg ik dat de vraag technischer lijkt dan het is. Het is uiteindelijk mensenwerk, en persoonlijk vindt ik dat prima. Mensen maken fouten maar zijn (nouja, dat is het idee) uiteindelijk verantwoordelijk te houden voor hun daden, óók de po-li-tie. Nu vindt de po-li-tie (en ivo&fred&friends) dat maar niets, want het zijn uiteindelijk ambtenaren en die zijn liever lui dan moe, allemaal. Maar het antwoord is dus vooral ingewikkeld wegens regelgeving --en of de po-li-tie zich daar ook aan houdt--, en niet zozeer technisch van aard.

* Niets mis met een fax, overigens. Waren het emailtjes dan stuurden ze die wel naar de verkeerde inbox.
02-01-2014, 16:58 door Anoniem
Nul seconden om precies te zijn .
Je hoeft zelfs geen gesprek te hebben willen ze je kunnen tracen .
Dat je gsm aanstaat is al voldoende in combinatie met de zendmasten waarbij die gsm zich aanmeld en het opslaan en bewaren van die gegevens .
Ze kunnen dus zelfs zien waar je enkele maanden geleden op een bepaalde tijd was .
12-01-2014, 02:41 door Anoniem
Het traceren van je locatie heeft te maken met de zendmasten waar je mee verbonden bent. Op het moment dat je verbonden bent met één zendmast, kunnen ze zien dat je je ergens op een bepaalde afstand rond die zendmast begeeft. Op het moment dat je verbonden bent met twee zendmasten, kunnen ze d.m.v. intersectie zien dat je je op twee mogelijke plaatsen(of bij toeval de exacte locatie als je precies tussen die twee masten in bent) begeeft. Als je bent verbonden met drie of meerdere zendmasten kunnen ze met een kleine tolerantie precies zien waar jij je begeeft.
12-01-2014, 16:42 door Anoniem
Door Anoniem: Het traceren van je locatie heeft te maken met de zendmasten waar je mee verbonden bent. Op het moment dat je verbonden bent met één zendmast, kunnen ze zien dat je je ergens op een bepaalde afstand rond die zendmast begeeft. Op het moment dat je verbonden bent met twee zendmasten, kunnen ze d.m.v. intersectie zien dat je je op twee mogelijke plaatsen(of bij toeval de exacte locatie als je precies tussen die twee masten in bent) begeeft. Als je bent verbonden met drie of meerdere zendmasten kunnen ze met een kleine tolerantie precies zien waar jij je begeeft.
Dit dus ongeveer, waarbij dient te vermelden dat:
A] een GSM-signaal altijd ontvangen wordt door meerdere masten in NL, vanwege de grote dichtheid v/h netwerk, en
B] dit maar zelden, zoals in de film, direct gebeurd. Meestal worden deze gegevens achteraf gebruikt om te kijken waar en bepaalde GSM zich bevond op een bepaald tijdstip. Er zijn uitzonderingen, zoals bij het opsporen van gevaarlijke verdachten of bij het opsporen van vermiste personen waarvan vermoed wordt dat deze in een levensbedreigende situatie verkeren.
12-01-2014, 20:30 door Briolet - Bijgewerkt: 12-01-2014, 20:31
Door Anoniem: (of bij toeval de exacte locatie als je precies tussen die twee masten in bent)
Er zit wel een grotere foutmarge in dan nu voorgesteld. Als b.v. het signaal in richting van één van de zendmasten door een gebouw afgeschermd is kun je denken dat je dichter bij de andere zendmast bent.
Of als je binnen in een gebouw zit, kun je denken dat je verder af bent van van beide masten. Volgens mij zijn dus minimaal drie masten nodig voor een bepaling zoals ze in films laten zien.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.