De NSA werkt aan de ontwikkeling van een supercomputer waarmee het bijna alle vormen van encryptie kan kraken waarmee bankgegevens en andere vertrouwelijke informatie op het web wordt beschermd, zo beweert de Washington Post aan de hand van documenten van klokkenluider Edward Snowden.
In de documenten wordt omschreven hoe de Amerikaanse inlichtingendienst aan de bouw van een kwantumcomputer werkt. De ontwikkeling hiervan is onderdeel van een geheim onderzoeksproject genaamd 'Penetrating Hard Targets'. Voor het project heeft de NSA bijna 80 miljoen dollar uitgetrokken, zo blijkt uit de documenten. Hoe ver de NSA met de ontwikkeling van de kwantumcomputer is, is onbekend.
Een gewone computer werkt met bits, die enkel de waarde 0 of 1 kunnen hebben. Kwantumcomputers werken met kwantumbits, ook wel qubits genoemd, die gelijktijdig een 0 en een 1 kunnen zijn. Waar een klassieke computer één berekening per keer kan doen, kan een kwantumcomputer berekeningen die onnodig zijn voor het oplossen van een probleem vermijden, waardoor het veel sneller het juiste antwoord kan vinden.
De ontwikkeling van een werkende kwantumcomputer is zeer complex en experts denken dat het zeker nog 5 jaar zal duren voordat de NSA er één heeft. Daarnaast zou de kwantumcomputer van de NSA nooit bruikbaar zijn voor het kraken van public key encryptie zoals RSA. De supercomputer van de inlichtingendienst zou namelijk niet in staat zijn om Shor's algoritme te draaien, dat kan worden gebruikt om RSA-encryptie te kraken, aldus Matthew Green, onderzoeksprofessor aan de Johns Hopkins Universiteit.
Volgens expert is één van de grootste obstakels bij het kraken van encryptie met een kwantumcomputer het bouwen van een computer die voldoende qubits kan bevatten, wat gezien de zeer fragiele staat van kwantumcomputers zeer lastig is. Toch werkt de NSA ook aan een ander project genaamd 'Owning the Net', dat kwantumonderzoek gebruikt voor de ontwikkeling van kwantumgebaseerde aanvallen op encryptiealgoritmes zoals RSA.
"De ironie van quantum computing is dat als je kunt voorstellen dat iemand een kwantumcomputer bouwt die over een paar decennia encryptie kan kraken, je je nu al zorgen moet maken", aldus Daniel Lidar, professor aan het Centrum voor Quantum Information Science en Technology aan de Universiteit van Zuid Californië.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.