Politie, politici en bewoners overschatten de eigen onveiligheid, terwijl Nederland juist de afgelopen jaren veel veiliger is geworden, zo stelt directeur Marnix Eysink Smeets van de Landelijke Expertisegroep Veiligheidspercepties in een gesprek met dagblad Metro.
In 90 procent van Nederland wordt volgens hem het veiligheidsprobleem overdreven. Eysink Smeets, tevens lector veiligheidsbeleving, stelt dat er allerlei verhalen in de wereld worden geholpen dat de burgers dat niet zo ervaren. "En het gekke is, als je aan de mensen zelf vraagt of ze zich veilig voelen, dan zeggen ze 'ja', maar ze denken allemaal dat anderen zich niet veilig voelen!".
Zowel berichtgeving in de media als waarschuwingen van politie spelen daarbij een rol. Als voorbeeld noemt Eysink Smeets de waarschuwingen van de politie over inbraken. "Continu wordt erop gehamerd wat we allemaal fout doen en hoe gevaarlijk dat is. Ja, daar wordt een mens wel bang van."
De lector veiligheidsbeleving vindt dan ook dat er op een andere manier over veiligheid moet worden gecommuniceerd, bijvoorbeeld door letterlijk langs de deuren te gaan. Nu worden bewoners vaak via brief of e-mails ingelicht over wat er in de buurt speelt, maar die berichten komen vaak niet door, laat Eysink Smeets weten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.