Academici van over de hele wereld hebben een brief ondertekend waarin ze inlichtingendiensten oproepen om te stoppen met de grootschalige verzameling van data, maar in geen enkel land werd de brief die een einde aan massasurveillance wil door zoveel mensen ondertekend als in Nederland.
Van de 276 academici die hun naam onder de brief hebben gezet komen er 55 uit Nederland of werken voor een Nederlandse instelling. In de brief wijzen de academici naar de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden. Daaruit blijkt dat zowel Amerikaanse als Europese inlichtingendienst het internetgebruik, e-mailberichten, telefoonverkeer en andere gegevens van honderden miljoenen mensen monitoren.
Ook hebben inlichtingendiensten opzettelijk encryptiestandaarden verzwakt. Het zijn slechts enkele voorbeelden van recente mediaberichten, aldus de academici. "Samengevat: de wereld wordt op ongekende schaal in de gaten gehouden", zo staat in de brief te lezen.
Volgens de academici is het recht op privacy een fundamenteel recht. "Zonder privacy kunnen mensen zich niet vrij uiten of informatie geven en zoeken." Ook zorgt massasurveillance ervoor dat de onschuldpresumptie wordt omgedraaid, en er van wordt uitgegaan dat mensen standaard schuldig zijn.
De geheime surveillancepraktijken die nu plaatsvinden zijn dan ook in strijd met fundamentele rechten, de wet en ondermijnen de democratie. De academici stellen dat mensen dan ook vrij van massasurveillance moeten zijn, zowel door eigen als buitenlandse inlichtingendiensten. Daarnaast moeten landen de fundamentele rechten en vrijheden van iedereen beschermen en met name ieders privacy.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.