De Technische Universiteit Delft (TU Delft) werkt aan beveiliging om onder andere de communicatie tussen mensen via de computer tegen toekomstige supercomputers te beschermen. Dat laat Ronald Hanson, hoogleraar van de TU Delft, tegenover Nieuws.nl weten.
Deze week werd bekend dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA miljoenen dollars investeert in de ontwikkeling van een 'kwantumcomputer'. Deze supercomputer moet helpen bij het kraken van de encryptie die bijvoorbeeld op het web wordt gebruikt. Een gewone computer werkt met bits, die enkel de waarde 0 of 1 kunnen hebben. Kwantumcomputers werken met kwantumbits, ook wel qubits genoemd, die gelijktijdig een 0 en een 1 kunnen zijn. Daardoor kunnen ze bepaalde berekeningen sneller uitvoeren.
Hoewel de kwantumcomputer die de NSA voor ogen heeft nog niet bestaat, wordt er in de TU Delft al aan een mogelijke beveiliging gewerkt. "We ontwikkelen onze beveiliging onder andere om de communicatie tussen mensen via de computer te beschermen tegen toekomstige supercomputers. We verwachten het beveiligingssysteem, ook wel het kwantuminternet, in circa vijftien jaar af te hebben, maar dit kan ook over tien of twintig jaar zijn", aldus Hanson.
De hoogleraar verwacht dat, vanwege de hoge kosten, in het begin alleen mensen die echt niet mogen worden afgeluisterd de nieuwe beveiliging zullen gaan gebruiken, zoals de president en koning. Daarnaast is het de vraag of er toestemming wordt gegeven om de beveiliging aan te bieden. "Er bestaat namelijk de kans dat de overheden de beveiliging alleen voor zichzelf willen houden." Hanson sluit echter ook niet uit dat de beveiliging over tien of twintig jaar opeens 'mainstream' zal zijn, net als met het internet het geval was. Daarnaast zal de beveiliging, als de hardware goedkoper wordt, eerder aanslaan.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.