image

TU Delft werkt aan beveiliging tegen supercomputers

zondag 5 januari 2014, 14:58 door Redactie, 6 reacties

De Technische Universiteit Delft (TU Delft) werkt aan beveiliging om onder andere de communicatie tussen mensen via de computer tegen toekomstige supercomputers te beschermen. Dat laat Ronald Hanson, hoogleraar van de TU Delft, tegenover Nieuws.nl weten.

Deze week werd bekend dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA miljoenen dollars investeert in de ontwikkeling van een 'kwantumcomputer'. Deze supercomputer moet helpen bij het kraken van de encryptie die bijvoorbeeld op het web wordt gebruikt. Een gewone computer werkt met bits, die enkel de waarde 0 of 1 kunnen hebben. Kwantumcomputers werken met kwantumbits, ook wel qubits genoemd, die gelijktijdig een 0 en een 1 kunnen zijn. Daardoor kunnen ze bepaalde berekeningen sneller uitvoeren.

Hoewel de kwantumcomputer die de NSA voor ogen heeft nog niet bestaat, wordt er in de TU Delft al aan een mogelijke beveiliging gewerkt. "We ontwikkelen onze beveiliging onder andere om de communicatie tussen mensen via de computer te beschermen tegen toekomstige supercomputers. We verwachten het beveiligingssysteem, ook wel het kwantuminternet, in circa vijftien jaar af te hebben, maar dit kan ook over tien of twintig jaar zijn", aldus Hanson.

Kosten

De hoogleraar verwacht dat, vanwege de hoge kosten, in het begin alleen mensen die echt niet mogen worden afgeluisterd de nieuwe beveiliging zullen gaan gebruiken, zoals de president en koning. Daarnaast is het de vraag of er toestemming wordt gegeven om de beveiliging aan te bieden. "Er bestaat namelijk de kans dat de overheden de beveiliging alleen voor zichzelf willen houden." Hanson sluit echter ook niet uit dat de beveiliging over tien of twintig jaar opeens 'mainstream' zal zijn, net als met het internet het geval was. Daarnaast zal de beveiliging, als de hardware goedkoper wordt, eerder aanslaan.

Reacties (6)
05-01-2014, 19:26 door Anoniem
Een systeem dat beveiligd is tegen Quantum Computers is reeds sinds 2007 operationeel. Achtergrond informatie van dit systeem dat informatie-theoretische veiligheid geeft gebaseerd op true quantum randomness is te vinden op wuala.com/freemovequantumexchange. Een publieke voorbeeld groep welke gebruik maakt van deze beveiliging is te vinden op wuala.com/pgpstore. Daarnaast zijn er ook private groepen. De kans dat de overheden onkraakbare beveiliging alleen voor zichzelf willen houden is onjuist. Het aangehaalde kwantum internet heeft alleen als extra functie ´intrusion detection´ bovenop de onkraakbare veiligheid van het Freemove Quantum Exchange Systeem. Deze intrusion detection is echter onbelangrijk in de praktijk wanneer bewijsbare onkraakbare veiligheid geboden is. Het aangehaalde kwantum internet heeft echter wel vele nadelen. Het is duur, werkt alleen op beperkte afstanden (<= 400 km) en alleen over glasvezel. Al deze nadelen heeft het aangehaalde Freemove Quantum Exchange Systeem niet.
06-01-2014, 00:11 door Anoniem
Het probleem van techneuten is dat ze altijd technische oplossingen zoeken, zonder de maatschappelijke context in hun overwegingen te betrekken. In hun visie volgt de maatschappij de techniek, en wie mort "gaat niet met zijn tijd mee" - wat neerkomt op het bevorderen van kuddegedrag. Het wordt tijd de zaken om te keren: welke techniek willen we eigenlijk, en hoe houden we onze grondrechten overeind? Dat raakt aan de basis van ons bestaan, want nu al zie je mensen geïntimideerd worden doordat alles wat ze doen voor eeuwig bewaard wordt. Het weerwoord dat je niet bang hoeft te zijn, is grenzeloos naïef. Wie het uitspreekt, bewijst dat-ie nog nooit langer dan een paar minuten over dit probleem heeft nagedacht. Dus die Delftenaren moeten ook eens achter kun schermen vandaan komen en een echte discussie beginnen over wat misschien wel het hoofdprobleem van onze tijd is. De echte oplossing zit in gedrag en grenzen daaraan en daar moet de discussie over gaan.
06-01-2014, 13:49 door hanspaint
Door Anoniem: Het probleem van techneuten is dat ze altijd technische oplossingen zoeken, zonder de maatschappelijke context in hun overwegingen te betrekken. In hun visie volgt de maatschappij de techniek, en wie mort "gaat niet met zijn tijd mee" - wat neerkomt op het bevorderen van kuddegedrag. Het wordt tijd de zaken om te keren: welke techniek willen we eigenlijk, en hoe houden we onze grondrechten overeind? Dat raakt aan de basis van ons bestaan, want nu al zie je mensen geïntimideerd worden doordat alles wat ze doen voor eeuwig bewaard wordt. Het weerwoord dat je niet bang hoeft te zijn, is grenzeloos naïef. Wie het uitspreekt, bewijst dat-ie nog nooit langer dan een paar minuten over dit probleem heeft nagedacht. Dus die Delftenaren moeten ook eens achter kun schermen vandaan komen en een echte discussie beginnen over wat misschien wel het hoofdprobleem van onze tijd is. De echte oplossing zit in gedrag en grenzen daaraan en daar moet de discussie over gaan.

Je kunt de discussie aangaan tot je een ons weegt maar dat gaat niet werken, hoewel dat prachtig zou zijn, dus zal je het in de techniek moeten zoeken.
06-01-2014, 18:41 door Anoniem
Heb ooit iets gelezen over matrix-encryptie, was 1 van de opvolgers voor rsa encryptie oid.
Voordeel was dat je matrix-encryptie niet met quantum-computers kon kraken.
07-01-2014, 07:03 door Whoops - Bijgewerkt: 07-01-2014, 07:12
Door Anoniem: Voordeel was dat je matrix-encryptie niet met quantum-computers kon kraken.

Per definitie zijn alle vormen van ecryptie te kraken middels brute force;
gewoon alle mogelijkheden een voor een afgaan.

De enige manier om super-computers voor te blijven:
- Veilige methode gebruiken waar nog geen effectieve aanvallen voor bekend.
- Goede implementatie van de encryptie methode, niet vergeten!
- Dusdanig veel mogelijkheden dat een super-computer het in niet een reele tijd kan brute-forcen.

Ooit leken de mogelijkheden bij Rijndael met een 256-bit sleutel te groot om ooit te brute-forcen,
tegenwoordig kan een server-farm als die van Google het in afzienbare tijd.

Note:
Quantum- en super computers zijn twee compleet verschillende dingen.
Huidige quantum computers (D-Wave) zijn slechts effecient in een beperkt aantal taken,
zover mij bekend nog niet het kraken van encryptie. Maar kan nog komen natuurlijk :)
07-01-2014, 11:35 door Anoniem
Door Whoops:
Note:
Quantum- en super computers zijn twee compleet verschillende dingen.
Huidige quantum computers (D-Wave) zijn slechts effecient in een beperkt aantal taken,
zover mij bekend nog niet het kraken van encryptie. Maar kan nog komen natuurlijk :)

Maar de artikel gaat over quantum computers. Je kan geen normale computer bouwen die de huidige encryptie binnen de leeftijd van de aarde kan bruteforcen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.