image

70% internetgebruikers onthoudt wachtwoorden

woensdag 1 augustus 2012, 13:29 door Redactie, 8 reacties

Meer dan 70% van de internetgebruikers onthoudt de wachtwoorden voor websites en schrijft die niet op of bewaart die digitaal. Uit onderzoek van mSeven Software blijkt verder dat driekwart van de respondenten op meer dan tien websites een wachtwoord gebruikt. "Of deze individuen hebben een beter dan gemiddeld geheugen of gebruiken een klein aantal wachtwoorden voor alle websites", zegt marketingdirecteur David Pfeiffer.

Riskant
"De gewoonte om een paar wachtwoorden voor tientallen websites te gebruiken is riskant als één van deze websites wordt gehackt, zoals recent de inbraak bij LinkedIn en Yahoo."

De helft van de ondervraagde internetgebruikers bekende dat ze minder dan vier wachtwoorden gebruiken. "Ons onderzoek toont aan dat gebruikers een risico nemen door te weinig wachtwoorden voor teveel websites te gebruiken."

Reacties (8)
01-08-2012, 16:01 door Dick99999
Volgens een quote door Elcomsoft, zou de onderzoeker meer dan 1 miljoen gebruikers hebben. Jammer dat ze dan maar 250 niet-klanten(?) laten meedoen, zie ref. Ik gebruik al lang password managers en ben overgestapt naar een cloud versie. Veel gelach en gehoon. Ik denk dat die 70% werkt met gemakkelijk te onthouden wachtwoorden. Het risico daarvan is volgens mij veel groter dan 'onderbouwd goed' opslaan in de cloud.
01-08-2012, 19:41 door wizzkizz
Ik heb 200+ wachtwoorden. Ik weet het, dat is heel veel. Maar zo veel unieke accounts heb ik echt in mijn wachtwoord manager staan. Dat stelt mij in staat om voor elke account een uniek en sterk wachtwoord te hebben. De aller, aller, allerbelangrijkste heb ik ook op een PasswordCard staan en zijn niet door mijn KeePass aangemaakt. Maar nog steeds 14+ tekens lang...
01-08-2012, 23:33 door Anoniem
Ook ruim 200 wachtwoorden.
Ik heb een aparte logisch schijf aangemaakt met Bitlockerbeveiliging (via een zeer sterk wachtwoord). Op deze schijf is in een Excel-sheet een lijst opgenomen met de betreffende instanties, user-id's en wachtwoorden. Maandelijks wordt deze lijst gebackupt op een externe HD, ook voorzien van een extra logische en beveiligde schijf.
Mij lijkt dit afdoende.
01-08-2012, 23:50 door Anoniem
Naar mijn mening kan je niet meer dan een tiental zeer sterke wachtwoorden onthouden en zeker niet als die niet een beetje op elkaar lijken... Ik zeg goede pwd manager met zeer sterk wachtwoord (dat regelmatig wijzigen) en op elk account (zeer) sterke wachtwoorden.

Zelf gebruik ik momenteel Norton Identity Safe (gratis) en handig is dat die (in sommige landen, dus binnenkort ook in nl) ook voor mobile beschikbaar
02-08-2012, 08:54 door Anoniem
Helaas heb ik een slecht geheugen. Bovendien ben ik wantrouwend. Een slechte combinatie als het om wachtwoorden gaat. Ik zou willen dat er eens een veilige oplossing bedacht wordt wat dit betreft. Op het werk hebben we een soort wachtwoordmanager die wachtwoorden synchroniseert. Bestaat dit ook voor thuisgebruik?

Kas
02-08-2012, 10:49 door Dick99999
Voor wantrouwende mensen zoals ik: Alle wachtwoorden heb ik in de cloud staan (LastPass). Maar vitale wachtwoorden zoals voor bank gegevens voorzie ik van 'een beetje peper'. Nadat de wachtwoord manager de browser gegevens heeft ingevuld, tik ik nog iets achter (of voor) het op zich al zeer sterke wachtwoord aan. En die peper mag volgens mij voor alle websites het zelfde zijn, een sterk 2-de deel dat makkelijk te onthouden is. In het totaal een zeer sterk wachtwoord.............tenzij er een key logger virus op mijn computer zit.
02-08-2012, 18:37 door Anoniem
Die met logger heeft niks te doem als je een pwd manager gebruikt ;-)
03-08-2012, 09:57 door Dick99999
Hangt dat niet van de PM af? Heb je een goed artikel daarover? Ik heb dit zelfde punt voor mijn macro text generator gevraagd en die gebruikte gewoon de keyboard API, werd vrolijk gelogd. Overigens zou de peper wel gelogd worden......
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.