Volgens Symantec bedraagt de schade van cybercrime 250 miljard dollar per jaar, terwijl McAfee het zelfs op 1 biljoen gooit, maar volgens onderzoekers zijn deze bedragen ongefundeerd. Toch worden de getallen regelmatig door politici aangehaald om bijvoorbeeld nieuwe wetgeving goedgekeurd te krijgen of te waarschuwen voor het geval van gestolen intellectueel eigendom. ProPublica besloot te onderzoeken of de claims van de twee anti-virusbedrijven wel kloppen.
McAfee stelde dat de wereldwijde kosten van cybercrime 1 biljoen dollar bedragen. Iets waar zelfs de onderzoekers van Purdue, die het onderzoek uitvoerden, het niet mee eens zijn. Het anti-virusbedrijf zou de gegevens van de onderzoekers hebben geëxtrapoleerd. "Ik was echt geschokt toen het getal in een aantal nieuwsberichten verscheen, een biljoen dollar, want dat getal is gewoon enorm", aldus professor Eugene Spafford die aan het onderzoek werkte.
Ook Cambridge professor Ross Anderson kon zich niet in het getal vinden. "Als ik het had geweten had ik bezwaar gemaakt. De intellectuele kwaliteit van dit getal is totaal ongefundeerd."
En niet alleen de cijfers van McAfee zijn dubieus, ook het onderzoek van Symantec blijkt te rammelen. Via verschillende online onderzoeken werden mensen gevraagd of ze slachtoffer van cybercrime waren geworden en hoeveel dit hen had gekost. Vervolgens werd het geschatte aantal slachtoffers vermenigvuldigd met de gemiddelde cybercrime kosten in elk land.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.