Burgers zijn zelf de grootste bedreiging voor hun privacy op internet en niet overheid, internetbedrijven of geheime diensten. Dat stelt Kees de Vey Mestdagh, hoofd van de afdeling Recht en ICT van de Rijksuniversiteit Groningen, in het Reformatorisch Dagblad.
Volgens De Vey Mestdagh springen burgers achteloos met hun gegevens om en doen ze geen enkele poging om informatie te versleutelen of gebruik te maken van andere mogelijkheden om privégegevens geheim te houden voor cybercriminelen, voor internetbedrijven of overheid.
"Het publiek moet daarom beter voorgelicht worden over de risico’s van cybercrime, en over de mogelijkheden om zich daartegen te beschermen", laat De Vey Mestdagh weten, die op dit terrein een rol voor de overheid ziet weggelegd. Hij stelt echter ook dat de overheid niet de ambitie, noch de macht heeft om de privacy van burgers te beschermen.
De burger moet dat daarom zoveel mogelijk zelf doen en het inbrekers, spionnen en overheden niet makkelijker maken dan nodig is. "Natuurlijk is elke code en cryptografie te breken, maar net als bij een extra slot op je fiets verkleint zo’n veiligheidsmaatregel het risico op schade aanzienlijk. En het gaat in het geval van persoonlijke gegevens vaak om grote belangen."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.