Het aantal Nederlanders dat vorig jaar losgeld betaalde bij een besmetting door ransomware is dankzij een campagne van de politie en meer kennis over gratis verwijdertools flink gedaald ten opzichte van 2012. Dat staat in een rapport van KPN, TNO, het Team High Tech Crime van de politie en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).
Ransomware is malware die de computer vergrendelt en stelt dat het slachtoffer een misdrijf heeft begaan. Vaak wordt er het logo van een politiedienst gebruikt om slachtoffers te overtuigen. Die moeten om weer toegang tot de computer te krijgen namelijk een "boete" betalen. De betaling loopt via een code die het slachtoffer moet invoeren. Deze code staat op vouchers van Ukash of Paysafecard en is bij benzinestations en winkels verkrijgbaar.
Zodra het slachtoffer de code invoert wordt die naar de criminelen doorgestuurd. Die kunnen de code, die in allerlei landen te gebruiken is, vervolgens verzilveren. Deze betaalmethode geeft de criminelen achter de ransomware meer anonimiteit dan bijvoorbeeld een creditcardbetaling.
Meestal gaat het om een bedrag tussen de 50 en 100 euro dat slachtoffers ook daadwerkelijk betalen. In 2012 betaalde naar schatting 10% van de Nederlandse ransomware-slachtoffers. Vorig jaar begon de politie een campagne waarin slachtoffers werd opgeroepen om niet te betalen, aangezien dit niet zou helpen. Volgens de politie wordt het ransomware-probleem in stand gehouden doordat mensen blijven betalen.
Om het probleem onder de aandacht te brengen werd er een factsheet over ransomware voor winkeliers gepubliceerd. Daarin stond dat winkeliers bij de bestrijding van ransomware kunnen helpen door het eigen personeel goed voor te lichten, zodat ze niet zomaar vouchers aan slachtoffers van ransomware verkopen. Ook ontwikkelde de politie een adviesposter.
Sinds de campagne is het aantal slachtoffers dat betaalt behoorlijk gedaald en bedroeg uiteindelijk 2,7%. Naast de campagne stelt de politie dat toegenomen bewustzijn bij het publiek over het verwijderen van ransomware via gratis tools ook aan het succes heeft bijgedragen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.