Privacyinstellingen op de populaire fotosite Photobucket zijn geen garantie dat foto's ook privé blijven. Gebruikers kunnen fotoalbums met een wachtwoord afschermen, maar foto's in deze albums via een link delen. Aan de hand van de Photobucket-gebruikersnaam en een veel voorkomende fotonaam, zoals IMG_01, is het mogelijk om alle afbeeldingen in het afgeschermde album te achterhalen. De afgelopen dagen werd volgens de sociale mediasite een klein aantal gebruikers hierdoor getroffen.
De techniek heet 'fusking' en zorgde ervoor dat afgeschermde naaktfoto's in allerlei fora terechtkwamen en door duizenden werden bekeken. Photobucket zegt met fusking bekend te zijn en heeft maatregelen genomen om het aantal "gehackte" accounts te beperken.
"Gecodeerde URLs waren al twee jaar een optie, maar zullen voor alle nieuwe uploads standaard staan ingesteld", aldus woordvoerder David Toner tegen CNN. De website zal gebruikers er tevens aan herinneren om URLs te coderen om zo fusking te voorkomen.
Technologie
De fusking software gebruikt patronen in bestandsnamen en directories om verborgen afbeeldingen te raden. Door de URLs te coderen wordt het lastiger een patroon vast te stellen.
"Privacyinstellingen op sociale mediasites kunnen de technologie niet bijhouden", zegt Ethan Wall, een advocaat gespecialiseerd in social media. "Nu websites meer privé worden, zullen hackers en mensen die informatie willen steeds geraffineerder worden." De verantwoordelijkheid ligt volgens Wall bij de gebruiker. "Als je niet wil dat iemand anders het ziet, plaats het dan niet online."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.