Privacy - Wat niemand over je mag weten

Nieuwe kentekencard (kentekenbewijs op pasje)

24-01-2014, 15:57 door jwillemse, 30 reacties
Ik heb deze week een auto gekocht en op mijn naam gezet en kreeg daarbij keurig de nieuwe kentekencard thuisgestuurd.
Maar wat viel mij op? Op de card staan mijn persoonsgegevens, inclusief huisadres.
Is dat nu wel zo slim? Wanneer ik de card in de auto bewaar en er wordt in mijn auto ingebroken weten de inbrekers meteen welk huis ik bewoon. Kunnen ze de card gewoon terugleggen en dan kijken of mijn auto er staat of niet om te bedenken of ik thuis ben. Niet thuis? Mooi. Kunnen ze hun gang gaan.

Nu moet je je kentekenpapieren natuurlijk niet in je auto bewaren.
Goed. Maar wanneer ik mijn kentekenkaart in mijn portemonee bewaar en ik verlies deze (of ik wordt gerold) dan kan de dief mij mooi bij mijn huis opwachten en onder bedrijging mijn pincodes weten te bemachtigen.

Zomaar even wat gedachten en voorbeelden. Maar moeten we blij zijn dat deze gegevens op de nieuwe kentekencard staan? Waarom moeten die er eigenlijk op staan? De politie kan die gegevens toch opvragen wanneer ze dat nodig vinden?
Reacties (30)
24-01-2014, 16:13 door Anoniem
Stonden die gegevens niet ook gewoon op het oude kentekenbewijs? De "tenaamstelling"? De naam suggereert in ieder geval wel dat daar als eigenaar je naam & adres op staan...
24-01-2014, 16:58 door Anoniem
Door Anoniem: Stonden die gegevens niet ook gewoon op het oude kentekenbewijs? De "tenaamstelling"? De naam suggereert in ieder geval wel dat daar als eigenaar je naam & adres op staan...
Klopt inderdaad, maar daar had je twee delen. De "tenaamstelling" kon je apart op een veilige plek bewaren en hoefde je nooit bij je te hebben..
De kentekencard is maar één deel en die moet je dus bij je hebben wanneer je gaat rijden. Dus die heb je of in de auto liggen (wat veel mensen doen denk ik inderdaad) of in je protemonee zitten.
24-01-2014, 18:50 door Anoniem
Door jwillemse: Maar moeten we blij zijn dat deze gegevens op de nieuwe kentekencard staan? Waarom moeten die er eigenlijk op staan? De politie kan die gegevens toch opvragen wanneer ze dat nodig vinden?
Sinds kort zijn er inderdaad pasjes ipv documenten en ook ik ben daar niet blij mee, maar om een andere reden.

Om antwoord te geven op je vraag: De politie zou moeten weten waar je woont inderdaad, maar ik zie niet in hoe het stelen van het kenteken-pasje gevoeliger zou zijn t.o.v. je rijbewijs of ID-kaart, deze zijn beide geaccepteerde identificatie-middelen (het rijbewijs is officieel géén ID!!!) en op beide is je BSN te vinden.

Wat mijn probleem met het nieuwe kentekenbewijs is, is dat als je een auto overschrijft je een bonnetje (JA je leest het goed, een bonnetje) meekrijgt met het overschrijf-nummer. Dit nummer heb je nodig als je de tenaamstelling van een auto wil veranderen, en iedereen weet hoe makkelijk het is om een bonnetje kwijt te raken...
Dus.., als je ooit in de toekomst je auto wil verkopen en het bonnetje is kwijt...

En dan ook even te denken aan auto-handelaren, die moeten dus bonnetjes gaan bewaren ipv gewaarmerkte (en opnieuw aan te vragen) documenten. Om zaken als brand e.d. nog maar niet te noemen.

Erg handig allemaal inderdaad!
24-01-2014, 21:06 door Anoniem
Je kan de RDW vragen voor een nieuw 'bonnetje' dat sturen ze dan op naar het adres dat bij het kenteken hoort.

Die autohandelaar zet gewoon de nummers per kenteken in een excelletje (of achterop zijn sigarendoos) en gooit het bonnetje meteen weg
24-01-2014, 21:34 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 24-01-2014, 21:37
[Verwijderd]
25-01-2014, 14:10 door Anoniem
Door Anoniem: Om antwoord te geven op je vraag: De politie zou moeten weten waar je woont inderdaad, maar ik zie niet in hoe het stelen van het kenteken-pasje gevoeliger zou zijn t.o.v. je rijbewijs of ID-kaart, deze zijn beide geaccepteerde identificatie-middelen (het rijbewijs is officieel géén ID!!!) en op beide is je BSN te vinden.
Op die twee laatsten staat niet je huisadres, op de eerste wel. Dat is zeg maar het punt waar het hier om draait.

Er zijn nog wel meer redenen te verzinnen waarom een huisadres op zo'n pasje onwenselijk is. Weer meer papieren die je moet vervangen als je verhuist, bijvoorbeeld. En niet nodig ook: De po-li-tie trekt je toch wel na en krijgt dan gelijk de laatste gegevens uit de versgecentraliseerde gemeentebestanden toegespeeld.

Dus dat er toch een adres op staat, en de bonnetjes die je aanstipt ook, betekenen dat er ergens wat topambtenaren en minstens een minister niet zorgvuldig hebben nagedacht. Wat toch hun werk is.
25-01-2014, 17:31 door Anoniem
Op het oude kentekenbewijs, wat je ook al altijd moest meenemen als je ging autorijden (en niet in je auto achterlaten),
stond ook al je adres. Dus wat dat betreft is er niks veranderd.
27-01-2014, 09:46 door Anoniem
Het oude papier bestond uit twee delen.
De voertuiggegevens en de tenaamstelling
De voertuiggegevens moet je altijd bij je hebben. En die kan je, door het gebruik aan persoonsgegevns, ook prima in de auto bewaren.
De tenaamstelling hoef je niet bij je te hebben. Die kan dus veilig in de kluis voor als het voertuig moet worden overgeschreven.
Met het pasje zijn deze twee delen gecombineerd. Gevolg... je moet hem bij je hebben en in de auto bewaren is niet verstandig.
Ik heb inmiddels ook zo'n kaart. Mijn vrouw leek het een goed idee om dan het pasje maar aan de sleutel te hangen. Dan heb je hem altijd bij je en blijft hij niet in de auto. Leek slim bedacht... maar een auto sleutel met een adres eraan..... lijkt me geen goed idee schat. Sorry. Als we de sleutel verliezen maken we het de vinder wel heel makkelijk.

Tot op heden nog geen lekkere modus gevonden om te voorkomen dat het pasje per ongeluk bij eens van ons in de jas blijft zitten en de ander daardoor noodgedwongen zonder die pas op pad gaat.
27-01-2014, 10:16 door Anoniem
"Er zijn nog wel meer redenen te verzinnen waarom een huisadres op zo'n pasje onwenselijk is. Weer meer papieren die je moet vervangen als je verhuist, bijvoorbeeld. En niet nodig ook"

Wijzigen naam- en adresgegevens op het kentekenbewijs

Heeft u een kenteken op naam staan en heeft u uw verhuizing of naamswijziging doorgegeven aan uw gemeente, dan past de RDW uw gegevens automatisch aan. De gewijzigde gegevens worden dan in het RDW-kentekenregister geplaatst. Op uw kentekenbewijs mogen de oude gegevens blijven staan.

http://www.rdw.nl/Particulier/Paginas/Wijzigen-naam--en-adresgegevens-op-het-kentekenbewijs.aspx

Niets nieuws, het nieuwe pasje wijzigt hier niets aan.
27-01-2014, 11:19 door Anoniem
Door Anoniem: Niets nieuws, het nieuwe pasje wijzigt hier niets aan.
Er verbetert dus ook niets, terwijl ze daar wel de kans voor hadden en dat ook een motivatie is voor de verandering.
27-01-2014, 23:30 door Anoniem
Ik begrijp ook niet waarom men weer zo nodig iets moet verbeteren wat al (jaren) perfect werkt.Wat is er nu mis is met een papieren bewijs, net als het papieren rijbewijs dat zo nodig weg moest. Nu kan men het kentekenbewijs dus niet meer in de auto bewaren en in de beurs is ook geen optie i.v.m. verlies van persoonlijke gegevens. Bovendien wil je niet weten hoe snel al dat plastic kapot gaat in een heren portemonnee, waar je bij het papieren exemplaar nooit last van had.

Zit in deze nieuw kentekencard trouwens ook een RFID chip?
28-01-2014, 07:54 door Anoniem
Het "je mag het kentekenbewijs niet in de auto laten liggen" concept is natuurlijk weer een voorbeeld van achter een bureau verzonnen regeltjes, zeer waarschijnlijk verzonnen door iemand die altijd met het OV reist.
Het het is zo ongelofelijk onrealistisch om in een gezin met meerdere autogebruikers (laat staan ook nog meerdere auto's...) er continue een doorgeef, ruil en wisselspelletje gespeeld moet gaan worden om te zorgen dat de bestuurder van dat moment een kenteken bij zich heeft EN het toch zeker niet in de auto achterlaat. Niet haalbaar.

Nu stond er in de brief bij de nieuwe kentekenpas ook iets over het komen te vervallen van de Toonplicht (ofwel: oom agent moet voortaan in zijn computer kijken, in plaats van naar papier/pas). Dan hoef je hem dus ook niet meer bij je te hebben.
Da's vast verzonnen door een met de auto reizende slimmerik. Vandaar ook dat het pas ergens in 2015 ingaat....
28-01-2014, 13:13 door jwillemse
Het probleem zal zich inderdaad oplossen wanneer we in 2015 geen kentekenbewijs meer hoeven te laten zien. Dan kan de kentekencard gewoon in de kluis en er pas weer uit als je de auto wilt overschrijven of schorsen.
28-01-2014, 13:30 door Whoops
Door Anoniem: Bovendien wil je niet weten hoe snel al dat plastic kapot gaat in een heren portemonnee, waar je bij het papieren exemplaar nooit last van had.
Wat doet U allemaal met uw portemonnee?!
M'n papieren rijbewijs was na 10 jaar een armzalig stukje papier.
M'n pasje is nog als nieuw....
29-01-2014, 05:30 door Anoniem
Waarom maken ze niet bij RDW twee ID formaat kaarten. Een voor "tenaamstelling", dus thuis bewaren en andere ook als ID formaat zonder persoon geb. gegevens "je auto tech Info" en dit bewaar je in PM of in je auto.

Mvg,

Fraidon
29-01-2014, 14:05 door Anoniem
Wat leuk deze discussie, maar verliezen we niet iets uit het oog....
De pas IS ingevoerd om 'met de tijd mee te gaan', de discussie moet wel worden gevoerd om een eventuele v2 te kunnen verbeteren.
Ik denk dat onze vertegenwoordigers in Den Haag met mooie werkgroepen hier al dagen over gediscussieerd hebben om tot besluitvorming over te gaan. Nogmaals deze heeft al plaats gevonden en wij met z'n allen moeten er maar weer aan geloven.

Privacy is niet iets wat in Den Haag hoog op de agenda zal komen, want hoe meer hierin wordt verbeterd des te minder controle kan er worden uitgeoefend en dit is lastig met naleven van wetgeving.

Een oud spreekwoord luidt "Wat niet weet, dat niet deert"
29-01-2014, 18:38 door Anoniem
Door Anoniem: Wat leuk deze discussie, maar verliezen we niet iets uit het oog....
De pas IS ingevoerd om 'met de tijd mee te gaan',
En wat betekent dat? Verandering om de verandering? Lijkt me verkeerde inslag.

Regeltjes moeten een doel hebben, en als dat er niet is danwel niet gehaald kan worden, dan moeten de regels verdwijnen. Niet "aangepast aan de nieuwe tijd" alsof dingen nu anders doen op zichzelf magisch beter zou zijn dan hoe we het eerder deden. Toen hadden we er hopelijk nog wel over nagedacht. Nu dus niet meer?


Privacy is niet iets wat in Den Haag hoog op de agenda zal komen, want hoe meer hierin wordt verbeterd des te minder controle kan er worden uitgeoefend en dit is lastig met naleven van wetgeving.

Een oud spreekwoord luidt "Wat niet weet, dat niet deert"
Vandaar ook dat de overheid zelf steeds geheimzinniger en minder open poogt te worden, terwijl ze wel verwacht dat de burger altijd maar klaarstaat met identiteit en willekeurig welke verdere informatie nu dan weer, of dat nog enige zin heeft of niet.

Nadenken? Neuh, in den hagistan. Laat staan over sociale contracten en de gevolgen van die systematisch breken, naar de burger toe.
03-02-2014, 14:46 door Anoniem
Op de oude "autopapieren", oftewel, het deel van het kenteken bewijs wat de meeste mensen in de auto bewaarden, stond ook al het adres van de eigenaar.
Het overschrijvingsbewijs, oftewel, dat deel wat je thuis hebt liggen op een veilige plaats, was niet voorzien van NAW-gegevens van de eigenaar.

Eigenlijk is met de kentekencard niet veel veranderd. Dat deel wat je in de auto hebt liggen (of in ieder geval bij je moet hebben als je aan het rijden bent) is nu je kentekencard.
Het overschrijvingsbewijs is nu in feite alleen de 9 cijferige code geworden.

Met alleen het pasje kun je nog niet een auto overschrijven. Daar is die code voor nodig. Die ga je natuurlijk niet bij je pasje bewaren - net zo min als dat je het overschrijvingsbewijs bij je auto bewaart.

Al met al, waar maken we ons druk om. Het oude en het nieuwe systeem bevat NAW-gegevens van de eigenaar die je bij je moet hebben als je in de auto rijdt.
In het oude en het nieuwe systeem kun je niets met alleen dat deel in de auto; je hebt nog gegevens van thuis nodig.

Het enige dat veranderd is, is dat je nu niet meer iets fysieks van thuis nodig hebt, maar alleen het 9-cijferige nummer. En dat 9-cijferige nummer kun je opnieuw aanvragen bij de RDW.
27-05-2014, 15:05 door Anoniem
Door jwillemse: Ik heb deze week een auto gekocht en op mijn naam gezet en kreeg daarbij keurig de nieuwe kentekencard thuisgestuurd.
Maar wat viel mij op? Op de card staan mijn persoonsgegevens, inclusief huisadres.
Is dat nu wel zo slim? Wanneer ik de card in de auto bewaar en er wordt in mijn auto ingebroken weten de inbrekers meteen welk huis ik bewoon. Kunnen ze de card gewoon terugleggen en dan kijken of mijn auto er staat of niet om te bedenken of ik thuis ben. Niet thuis? Mooi. Kunnen ze hun gang gaan.

Nu moet je je kentekenpapieren natuurlijk niet in je auto bewaren.
Goed. Maar wanneer ik mijn kentekenkaart in mijn portemonee bewaar en ik verlies deze (of ik wordt gerold) dan kan de dief mij mooi bij mijn huis opwachten en onder bedrijging mijn pincodes weten te bemachtigen.

Zomaar even wat gedachten en voorbeelden. Maar moeten we blij zijn dat deze gegevens op de nieuwe kentekencard staan? Waarom moeten die er eigenlijk op staan? De politie kan die gegevens toch opvragen wanneer ze dat nodig vinden?
27-05-2014, 15:06 door Anoniem
Toonplicht kentekenbewijs

Omdat het kentekenbewijs niet direct kan worden verstrekt bij de tenaamstelling, heeft de eigenaar/houder vanaf het moment dat deze bij het kentekenloket of een RDW erkende instelling het eerste gedeelte van de tenaamstellingscode heeft ontvangen, géén toonplicht als de politie hem staande houdt. De politie kan de actuele informatie namelijk online inzien in het kentekenregister. Tijdens de overschrijving vervalt dan ook de verplichting het kentekenbewijs te kunnen tonen. Overigens wordt de toonplicht van het kentekenbewijs in 2015 helemaal afgeschaft in Nederland. In het buitenland blijft de toonplicht wel gehandhaafd.


Gewoon je card samen met de tenaamstellingscode thuis in de kluis bewaren
27-05-2014, 15:14 door Anoniem
"De kentekencard is maar één deel en die moet je dus bij je hebben wanneer je gaat rijden. Dus die heb je of in de auto liggen (wat veel mensen doen denk ik inderdaad) of in je protemonee zitten."

Tja, die kaart moet je ook niet in de auto laten liggen, immers betaalt de verzekering bij diefstal niet uit indien je niet meer over die kaart beschikt....
12-08-2014, 11:47 door Anoniem
Je kunt gewoon een sleuteletui aan je autosleutels hangen en hierin je pasje doen (past precies) krijg je wel weer als nadeel dat als je je autosleutels verliest etc.
12-08-2014, 23:29 door Anoniem
Probleem is ook dat deze card mensen zal aansporen hem in de beurs te bewaren waarbij nog een scenario om de hoek kijkt; stel je bent op vakantie in het buitenland en je verliest je beurs, daar zit meteen het adres in van een woning die op dat moment vrijwel zeker onbeheerd is. Ook geeft de combinatie van adres en autotype in een verloren beurs criminelen een kans die op zoek zijn naar een bepaald type auto.

En de overschrijvingscode kan (net als digid) door malware onderschept worden terwijl dit met een papieren bewijs niet mogelijk was.

Maar gelukkig gaan we met dit stuk plastic wel met de tijd mee. Papier is zoo jaren 90... Daar moeten we vanaf, ook al werkte het perfect.
13-08-2014, 11:51 door Anoniem
Het 1e deel van de code krijg je bij de overschrijving en kan dus niet onderschept worden door "malware".
Het 2e deel wordt per "gewone" post verstuurd en kan dus ook niet door malware onderschept worden.
Onderscheppen moet dus fysiek en 2x, dat merk je wel denk ik.
Lijkt me dus aardig veilig.
13-08-2014, 15:19 door Anoniem
Tuurlijk wel. De code wordt als 2 delen aan de eigenaar gegeven maar deze zal de code als een geheel op een pc of ander device gebruiken voor b.v. overschrijving of schorsing. Dan kan malware deze wel degelijk onderscheppen en kan de onderschepper de auto van het slachtoffer op zijn naam zetten.
13-08-2014, 16:02 door Anoniem
Want het pasje gaat ook in stukjes mee over internet?
Die heb je namelijk ook nog nodig.
13-08-2014, 16:31 door Anoniem
Nog iets anders:
Vroeger kon je meen ik als je je auto particulier verkoopt samen met de nieuwe eigenaar naar het postkantoor gaan,
om daar met minimaal risico op fraude zowel de betaling van de auto als de kentekenoverschrijving te regelen.
Dan had je dus de hele verkoop/aankoop procedure in één keer veilig geregeld.

Kan dit met die nieuwe kentekencard nog?
13-08-2014, 16:35 door Anoniem
"Wanneer ik de card in de auto bewaar en er wordt in mijn auto ingebroken weten de inbrekers meteen welk huis ik bewoon."

Mooi dat je deze voorwaarde zelf aangeeft. Wanneer ik mijn wachtwoorden in mijn google drive bewaar, kunnen mensen die daarin inbreken ook in al mijn andere zaken. Daarom doe ik dat niet.

Het lijkt mij dat de security-flaw hier bij de gebruiker ligt, en niet bij het systeem.

TL;DR: Bewaar dat kaartje dan gewoon niet in je auto.
13-08-2014, 16:44 door Anoniem
Je kan meegaan, maar het hoeft niet.
Hier kun je alles lezen, in feite is er niet zoveel veranderd.
http://www.rdw.nl/Particulier/Paginas/Verkopen-.aspx?path=Portal/Particulier/Auto/Verkopen
18-08-2014, 13:55 door Anoniem
Door Anoniem: Tuurlijk wel. De code wordt als 2 delen aan de eigenaar gegeven maar deze zal de code als een geheel op een pc of ander device gebruiken voor b.v. overschrijving of schorsing. Dan kan malware deze wel degelijk onderscheppen en kan de onderschepper de auto van het slachtoffer op zijn naam zetten.
Maar bij overschrijving verandert de code, aangezien er een nieuwe eigenaar is en gebeurt mogelijk bij schorsing hetzelfde? Dan is onderscheppen niet echt nuttig.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.