image

'Amerikaanse aanpak hackers is nieuwe War on Drugs'

zaterdag 25 januari 2014, 07:04 door Redactie, 4 reacties

De manier waarop hackers in de Verenigde Staten worden aangepakt is de nieuwe Amerikaanse War on Drugs, zo stelt Hanni Fakhoury, advocaat van de burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation (EFF). Fakhoury wijst naar de hoge straffen en keiharde aanpak van zelfs lichte online overtredingen.

Als voorbeeld neemt hij de zaak van Matthew Keys, een voormalige social media redacteur van Reuters. Hij zou inloggegevens voor een server hebben doorgespeeld aan leden van Anonymous, waardoor die de kop van een artikel in de Los Angeles Times konden aanpassen van "Pressure builds in House to pass tax-cut package" in "Pressure builds in House to elect CHIPPY 1337."

Volgens Fakhoury een duidelijk geval van baldadigheid die wat schade veroorzaakte, maar verder weinig kwaad deed. Op fysiek vandalisme, zoals graffiti, staat in het ergste geval een gevangenisstraf van maximaal een jaar, hoewel het ook als een kleine overtreding kan worden afgedaan. In het geval van Keys is dit niet het geval en kan hij een gevangenisstraf tussen de 21 en 27 maanden krijgen. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden.

Geschiedenis

De advocaat ziet in de excessieve straffen een herhaling van de geschiedenis. Ook bij de 'War on Drugs' werden hoge straffen uitgedeeld, maar dit had geen afschrikwekkend effect. Daarnaast lossen hoge straffen niet de kern van het probleem op. "Aanklagers en wetgevers moeten dan ook goed nadenken of we niet dezelfde weg inslaan met hun obsessie richting computermisdrijven", laat Fakhoury weten.

De oorzaak van de heftige reactie op alles wat met computers en internet te maken heeft is een heuse "cyber panic" bij aanklagers en wetgevers, gaat de advocaat verder. Op allerlei vlakken gaan de autoriteiten krampachtig met deze paniek om, wat uiteindelijk grote gevolgen heeft voor de mensen die dankzij allerlei strenge wetten soms jaren kunnen vastzitten.

Fakhoury vindt dat de angst die de overheid voor computers heeft geen disproportionele straffen mag rechtvaardigen. "Het wordt tijd dat de overheid leert van het gefaalde experiment van de 20ste eeuw met het zwaar straffen van drugs en verstandige keuzes maakt over high-tech straffen in de 21ste eeuw."

Reacties (4)
25-01-2014, 08:43 door Anoniem
Als je alle misdaad, van diefstal tot genocide, aanduidt met slechts een enkele term, bijvoorbeeld "moord", dan weet je zelf op een gegeven moment van de gekkigheid ook niet meer wat je nou moet doen om dat allemaal te bestrijden. Gebruik je een term die origineel ergens anders voor was, zoals "communist", dan wordt het een nog veel vagere en achterbaksere bedoening.

De ironie hier is dat een hoop leden van de verschillende gilden der hoedjesdragende computerbeveiligingsgeinteresseerden en de sensatiebeluste media die vaagheid expres hebben aangewakkerd. En dat heeft inderdaad gevolgen gehad.

"Hacker" betekende origineel "technologische creatieveling", zonder specifieke nadruk op breken danwel verbeteren van beveiliging. Binnen de computerbeveiligingsindustrie worden het produceren van een hele hoop kleine en vaak mechanische variaties op relatief weinige grotere beveiligings- of breekconcepten samengevat als "hacking" maar echte nieuwe uitvindingen worden er maar nauwlijks gedaan, of ze nu claimen witte, of zwarte hoedjes te dragen.

Het zijn dus echt niet alleen maar de aanklagers en de wetgevers die obsessief zijn. Ze zijn verkeerd voorgelicht.

Dat ze ook obsessief zijn --en dat zijn ze, ze staan onder enorme druk te "presteren" en daardoor gebeuren er wel eens dingen, zijn er zelfs dingen normaal geworden, die eigenlijk weinig meer dan de naam met "justitie" op hebben-- ontken ik niet maar is zeker niet het hele probleem. Het cultuurtje binnen de computerbeveiligingsindustrie is hier zeker ook debet aan.
25-01-2014, 11:39 door Anoniem
Ik zie meer overeenkomsten met de War on Drugs, niet alleen de aanklachten en bijbehorende strafmaat wordt beïnvloed door een "publieke opinie" (lees: "het onvermogen van politici om objectief te oordelen"), het ergste vind ik persoonlijk dat de grote vissen (MS / Google / Yahoo / Cisco / Apple / etc. etc.) de hand boven het hoofd wordt gehouden, of tenminste nauwelijks worden aangepakt, en dat de kleine jongens moeten opdraaien voor de problemen die de overheid en het bedrijfsleven creëren.

Natuurlijk ben ik tegen crimineel gedrag, maar -om maar een voorbeeld te noemen- om katvangers maanden / jaren de cel in te gooien wegens financiële misdrijven zorgt er wel voor dat:
A] Grote jongens zich beschermen d.m.v. misbruik van mensen die het toch al niet makkelijk hebben (net zoals bolletjes-slikkers bijvoorbeeld), en
B] Mensen die een fout maken nooit meer ergens aan het werk komen (strafblad financiële misdrijven) en dus weinig tot geen hoop hebben op een beter leven.

Op deze manier wordt criminaliteit niet bestreden, maar juist in de hand gewerkt, IMHO.
25-01-2014, 13:39 door Anoniem
Amerika is een oorlogstransporteur, zij zijn zo ongeveer de enige natie ter wereld die oorlogen voert zonder dat ze daadwerkelijk worden bedreigd. De oorlogsmachine wordt dan ook jaarlijks geïnjecteerd met een slordige 5 tot 700 miljard dollar, een bedrag waar je alle honger in Afrika in één keer mee kunt stillen. Oorlog en wapens zijn big booming business, en dan nu de dwarsstraat naar de hackers, ik ben benieuwd.
25-01-2014, 13:44 door Anoniem
Fakhoury vindt dat de angst die de overheid voor computers heeft geen disproportionele straffen mag rechtvaardigen. "Het wordt tijd dat de overheid leert van het gefaalde experiment van de 20ste eeuw met het zwaar straffen van drugs en verstandige keuzes maakt over high-tech straffen in de 21ste eeuw."

=======

Amerikanen lijken niet in staat te zijn tot leren van hun fouten. Er zou nooit een War on Drugs zijn geweest als ze lessen hadden getrokken uit de Prohibition (oftewel de Drooglegging).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.