image

Bug veroorzaakte grote storing bij Google-diensten

zondag 26 januari 2014, 14:07 door Redactie, 0 reacties

De storing waardoor Google-gebruikers vrijdag niet konden inloggen op Gmail, Google+, Calender en Google Documents werd veroorzaakt door een bug, zo heeft de zoekgigant laten weten. Het probleem werd voor de meest gebruikers binnen een half uur opgelost.

Voor ongeveer 10% van de gebruikers duurde het nog een half uur langer voordat ze weer op de Google-diensten konden inloggen. Het probleem werd veroorzaakt door een intern systeem dat configuraties genereert, waarin wordt beschreven hoe andere systemen zich moeten gedragen. Dit interne systeem kreeg met een bug te maken en genereerde een verkeerde configuratie, die vervolgens naar de Google-diensten werd gestuurd.

Hierdoor negeerden deze diensten de verzoeken van gebruikers om hun data, wat vervolgens weer fouten opleverde. Terwijl de Google engineers nog bezig waren met hun onderzoek, had het interne systeem inmiddels een nieuwe configuratie gegenereerd waardoor gebruikers weer konden inloggen.

Maatregelen

Om herhaling te voorkomen gaat Google nu verschillende maatregelen nemen. Zo wordt de bug in de configuratiegenerator verholpen en vindt er een audit van andere systemen plaats om te controleren dat die niet met hetzelfde probleem te maken hebben. Daarnaast worden er extra controles voor configuraties ingebouwd die ervoor moeten zorgen dat een slechte configuratie niet meer tot een storing kan leiden. Als laatste komt er extra monitoring om storingen sneller te detecteren en de oorzaak vast te kunnen stellen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.