De makers van FixMeStick, een USB-stick die op Linux draait en malware van Windowscomputers kan verwijderen, willen nu 33.000 euro inzamelen om een Mac-versie te maken. Gebruikers kunnen de computer vanaf de stick opstarten, waarna het systeem automatisch op malware wordt gecontroleerd.
Volgens de makers hebben Macs inmiddels zo'n groot marktaandeel veroverd dat ze een doelwit voor malware zijn geworden. Daarbij wordt er naar de uitbraak van de Flashback-malware gewezen, die zo'n 700.000 Macs wist te infecteren. De Flashback-uitbraak dateert echter van begin 2012. Sinds hebben zich geen grote uitbraken meer op de Mac voorgedaan. Daarnaast zou er nog nauwelijks nieuwe Mac-malware worden ontdekt.
F-Secure stelde dat het in de eerste zes maanden van 2013 slechts 33 nieuwe exemplaren had gezien. Over heel 2012 genomen werden 121 exemplaren geteld. Volgens McAfee ligt de hoeveelheid Mac-malware hoger, maar zou het nog steeds om een paar honderd exemplaren gaan. Daarnaast liet anti-virusbedrijf AVG nog onlangs weten dat het marktaandeel van Apple te klein is, waardoor het besturingssysteem meer bescherming tegen malware biedt dan Windows.
Toch stellen de makers van de FixMeStick dat malware ook voor Macgebruikers een risico is. "Virussen die langs de virusscanner weten te glippen kunnen onmogelijk om te vinden of te verwijderen zijn. Een computervirus is net een dubbelagent of mol in je systeem. Het is in een positie om beveiligingssoftware te omzeilen, waardoor het lastig te vinden is."
Om een Mac-versie van de FixMeStick te maken wordt nu geprobeerd om via Kickstarter 33.000 euro op te halen. De makers hebben tot 14 februari de tijd om dit bedrag te verzamelen. Inmiddels is er al zo'n 16.500 euro door 518 verschillende mensen toegezegd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.