image

'Amerikanen vinden privacy belangrijker dan terreurbestrijding'

dinsdag 28 januari 2014, 15:30 door Redactie, 6 reacties

Een meerderheid van de Amerikanen vindt privacy belangrijker dan de bestrijding van terrorisme, zo blijkt uit een online onderzoek van de Associated Press en onderzoeksbureau GfK onder 1060 volwassenen. 61% vindt de rechten en vrijheden van Amerikaanse burgers belangrijker dan terreurbestrijding.

Tijdens een soortgelijk onderzoek in augustus vorig jaar was 58% nog van mening dat de bescherming van privacy belangrijker is. Verder vindt 59% van de ondervraagden dat Barack Obama het surveillancebeleid van de NSA niet goed aanpakt, ook al kondigde de Amerikaanse president onlangs nog hervormingen aan.

Verdeeld

Amerikanen zijn wel verdeeld of de overheid de details van de spionageprogramma's geheim moet houden als de regering wordt beschuldigd van het schenden van burgerrechten. 49% vindt het geheimhouden van de details belangrijker dan het rechtvaardigen ervan. 47% wil echter dat de regering in het openbaar bewijst dat de spionageprogramma's de burgerrechten niet schenden, ook al houdt dit in dat details van de Amerikaanse spionageprogramma's openbaar worden.

Snowden

Deelnemers werd ook gevraagd wat ze van de acties van Edward Snowden vonden, die een groot aantal documenten over de spionageprogramma's van de NSA aan de media lekte. 54% van de ondervraagde Amerikanen vindt dat de klokkenluider dit niet had moeten doen, terwijl 41% dit juist wel een goede actie vond.

Reacties (6)
28-01-2014, 16:33 door Anoniem
Zozo, een onderzoek onder 0.000003 % van de bevolking. Zeer representatief!
28-01-2014, 17:25 door Anoniem
"Een meerderheid van de Amerikanen vindt...." Ik vind dat er maar 1060 ondervraagd zijn. Kleine populatie voor zo'n groot land.
28-01-2014, 17:39 door Anoniem
groot gelijk hebben de gewone burgers,er wordt in Amerika al genoeg privacy van de mensen geschonden door de geheime diensten,noem maar de NSA.
28-01-2014, 19:00 door Anoniem
Door Anoniem: Zozo, een onderzoek onder 0.000003 % van de bevolking. Zeer representatief!

Op de eerste pagina van het rapport:
Margin of error for the total sample: +/- 3.9 percentage points at the 95% confidence level

Ze zijn er dus voor 95% zeker van dat ze niet meer dan 3,9 procentpunten ernaast zitten. Ze geven keurig aan hoe betrouwbaar hun resultaat is.

Het percentage van de Amerikaanse bevolking dat ze geselecteerd hebben is een nietszeggende maat. Dezelfde steekproefgrootte had met een duizend keer zo kleine of grote populatie geen andere betrouwbaarheid opgeleverd (de verschillen zitten althans ver genoeg achter de komma om niet spannend te zijn). De steekproefgrootte zelf doet er daarentegen wel toe.

Waarom heeft die populatiegrootte, als hij groot is, zo weinig invloed op de betrouwbaarheid van een steekproef? Als je van een dobbelsteen wilt weten of hij zuiver is, dan moet je een hoop worpen doen en turven hoe vaak je wat gooit. Na duizend worpen heb je een redelijk beeld, na tienduizend worpen is het beeld nauwkeuriger, na honderdduizend nog nauwkeuriger, enzovoorts. Maar of je vervolgens die dobbelsteen honderd mijoen of tien miljard keer 'serieus' gaat gebruiken zegt (slijtage even buiten beschouwing gelaten) helemaal niets over de zuiverheid, die leid je af uit de worpen die je doet om dat te onderzoeken. Als je zo'n 1000 van ruim 200000 volwassen Amerikanen willekeurig selecteert dan kan heeft het wegnemen van elke geselecteerde Amerikaan uit de populatie waar je nog uit kan kiezen nauwelijks invloed op de verhoudingen. Daardoor kan je elke geselecteerde Amerikaan, of beter gezegd zijn antwoord op elk van de vragen, zien als een 'worp' met een dobbelsteen die de verdeling van meningen onder de Amerikaanse volwassenen vertegenwoordigt. En om te weten hoe vaak denkbeeldige dobbelsteen welk antwoord laat zien maakt het niet zoveel uit of het maximaal aantal worpen 20.000, 200.0000 of 2000.000 is, bij al die populatiegroottes heb je na 1000 'worpen' een even betrouwbaar beeld van hoe de verhoudingen liggen.
28-01-2014, 19:29 door Anoniem
Laat de elite maar niet horen dat het stemvee met Snowden meewaait.

Voor je het weet gooien ze weer een aantal eigen gebouwen plat om iedereen bang en stil te maken.

Land of the free??...Sure!
29-01-2014, 12:00 door Anoniem
Door Anoniem:Voor je het weet gooien ze weer een aantal eigen gebouwen plat om iedereen bang en stil te maken.

Ik denk eerder dat de NSA in maart aan zullen geven dat ze door hun grootschalige verzamelwoede een aanval op Den Haag hebben weten te voorkomen. Dan is het afgelopen met het geklaag van de aanwezige regeringen.

Peter
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.