image

Nederlandse politie betrokken bij onderzoek naar SpyEye-maker

vrijdag 31 januari 2014, 13:19 door Redactie, 0 reacties

De Nederlandse politie speelde een belangrijke rol bij het onderzoek naar de Russische maker van de SpyEye banking Trojan, waarmee naar schatting 1,4 miljoen computers wereldwijd geïnfecteerd werden, zo laat de politie zelf weten. Ook in Nederland werden computers door SpyEye besmet.

SpyEye verscheen begin 2010 en was speciaal ontwikkeld voor het plegen van fraude met internetbankieren. De malware onderschepte gegevens voor internetbankieren en was een concurrent van de beruchte Zeus banking Trojan.

Onderzoek

Deze week bekende de Russische maker van de malware, die online bekend stond als Gribodemon en Harderman, schuld aan bankfraude. Het Nederlandse Team High Tech Crime van de politie had een belangrijke bijdrage in het jarenlang durend opsporingsonderzoek naar de Russische auteur en zijn handlanger, die begin vorig jaar werd aangehouden, zo laat de politie in een verklaring weten.

In 2011 bleek uit onderzoek van beveiligingsbedrijf Trusteer dat 9 procent van alle met SpyEye besmette machines zich richtte op Nederlandse bankrekeningen. De malware onderscheidde zich door speciale trucs om fraudedetectiesystemen te omzeilen. Politieonderzoek wees uit dat de technische aansturing van SpyEye onder meer verliep via de Nederlandse hostingprovider Ecatel.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.