Defensie wil de krijgsmacht cyberproof maken om op toekomstige veranderingen in te spelen, zo liet Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp gisteren tijdens het tweede Defensie Cyber Symposium aan de Koninklijke Militaire Academie te Breda weten.
"We kunnen alleen winnen als we anticiperen op de veranderingen om ons heen. Als we wachten tot de veranderingen hebben plaatsgevonden, kunnen we nooit succesvol zijn! Daarom maken we de krijgsmacht nu cyberproof. Dit betekent dat je in staat bent jezelf te verdedigen. Het betekent ook dat je het initiatief kan nemen om zo anderen via cyber te beïnvloeden en zo nodig aan te vallen", aldus Middendorp.
Volgens de generaal betekent cyberproof niet dat Nederland zich alleen tegen cyberaanvallen kan verdedigen. "Maar dat je ook in staat bent om het initiatief te nemen om zo andere actoren via cyber te beïnvloeden… en zo nodig aan te vallen." Middendorp wees daarbij naar de impact die 'hackers' kunnen hebben. "Eén hacker kan belangrijke bedrijfsgegevens ontfutselen. Eén hacker kan een aanval uitvoeren op infrastructuur en financiële systemen. Eén hacker kan militaire doelen uitschakelen."
Volgens de generaal zullen toekomstige oorlogen ook worden uitgevochten door middel van mensen die computers bedienen. "Dat maakt ons hoe dan ook kwetsbaar. Want net als de samenleving, is de krijgsmacht in toenemende mate afhankelijk van digitale middelen." Het cybercommando dat Defensie opricht moet er dan ook voor zorgen dat de krijgsmacht, net als in de domeinen van oorlogsvoering, land, lucht en water, ook in cyberspace kan optreden.
"Alles om in staat te zijn zelf cyberaanvallen uit te voeren. Alles om weerbaar te zijn tegen cyberaanvallen, cyberterrorisme en cyberspionage. Alles om succesvol te zijn in dit nieuwe domein van oorlogsvoering. Voor Nederland. Voor u.", besloot Middendorp zijn toespraak.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.