image

Ontslagen programmeur schuldig aan saboteren Toyota

maandag 17 februari 2014, 13:35 door Redactie, 2 reacties

Een Indiase programmeur die voor een Amerikaanse afdeling van Toyota werkte is schuldig bevonden aan het crashen en saboteren van het netwerk van de Japanse autogigant nadat hij werd ontslagen. Ibrahimshah Shahulhameed werkte via het detacheringsbedrijf GlobalSource IT (GSI) voor Toyota.

Hij werd in 2012 ontslagen nadat hij andere GSI-werknemers die bij Toyota werkten had lastiggevallen. Na zijn ontslag saboteerde Shahulhameed verschillende interne programma's waardoor het netwerk van Toyotasupplier.com crashte en ontoegankelijk was. "Deze configuratieaanpassingen waren niet toegestaan en schadelijk voor de systemen die werden aangepast", aldus de aanklacht. Een aantal van de commando's die Shahulhameed uitvoerde waren bedoeld om het systeem uit te schakelen.

Vanwege de downtime en het verlies van functionaliteit bij een aantal systemen konden werknemers niet meer inloggen en waren er ook problemen met interne applicaties. Het onderzoek naar en het verhelpen van de problemen zouden tussen de 3.000 en 5.000 manuren hebben gekost, zo liet Toyota weten.

De rechter besloot dat vanwege de computerkennis die Shahulhameed heeft en gezien het feit dat hij zich aan een ernstig computermisdrijf heeft schuldig gemaakt, er een aparte hoorzitting zal plaatsvinden of de Indiase man zijn veroordeling op 8 mei in vrijheid mag afwachten. Er zal dan worden gekeken welke maatregelen er nodig zijn om het publiek te beschermen tegen het gevaar dat hij kan vormen, aldus de rechter.

Reacties (2)
17-02-2014, 18:05 door schele
Denk dat die wel even opgeborgen wordt. Hoe kan iemand die de kennis heeft dat te doen nu niet de kennis hebben om te snappen dat hij zn sporen uit moet wissen?
18-02-2014, 09:21 door Anoniem
Door schele: Denk dat die wel even opgeborgen wordt. Hoe kan iemand die de kennis heeft dat te doen nu niet de kennis hebben om te snappen dat hij zn sporen uit moet wissen?

Snappen dat je je sporen moet wissen is onvoldoende, je moet weten waar je overal sporen achterlaat, of het in je macht staat die te wissen, of het wissen van de sporen voor of na de daad gebeuren moet, of het wissen van de sporen tijdens de voorbereiding van de daad niet teveel aandacht trekt enz. enz. IT'ers verwarren vaak technische kennis met crimineel inzicht en lopen daarom sneller tegen de lamp dan minder technisch begaafden met meer criminele energie en tactische sluwheid.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.