Het ingebouwde updateprogramma van de Android-ROM CyanogenMod is kwetsbaar voor Man-in-the-Middle-aanvallen, waardoor een aanvaller kwaadaardige updates kan installeren. Een Android-ROM is een aangepaste versie van het Android-besturingssysteem.
Eigenaren van een geroote smartphone kunnen een Android-ROM op hun toestel installeren. CyanogenMod is op dit moment de populairste Android-ROM en wordt inmiddels ook standaard als mobiel besturingssysteem op Android-smartphones van fabrikant OPPO geïnstalleerd. Het aantal CyanogenMod-gebruikers groeit snel. Naast de 10 miljoen gebruikers komen er elke dag 20.000 nieuwe installaties bij.
De kwetsbaarheid ontstaat doordat het ingebouwde updateprogramma geen SSL blijkt te gebruiken. Een aanvaller die zich tussen de CyanogenMod-gebruiker en het internet kan plaatsen, kan de updatetool daardoor kwaadaardige updates laten downloaden. Het probleem wordt nog vergroot doordat de updatetool de handtekening van de update niet controleert. De kwetsbaarheid werd door een Nieuw-Zeelandse blogger genaamd Kyhwana ontdekt.
Hij stelt dat een aanvaller alleen maar een legitieme update van CyanogenMod hoeft te downloaden. Vervolgens kan de update worden aangepast om daarna aan de smartphone van het slachtoffer te worden aangeboden. Als bewijs geeft de blogger op zijn eigen blog een demonstratie. Inmiddels is de bug bij het ontwikkelteam van CyanogenMod aangemeld. Om het probleem op te lossen moet CyanogenMod naast het gebruik van SSL ook de handtekening van de update controleren.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.