image

Een derde Nederlanders aangevallen tijdens internetten

dinsdag 11 september 2012, 16:51 door Redactie, 2 reacties

Een derde van alle Nederlandse Kaspersky-gebruikers is tijdens het surfen op internet aangevallen door websites die malware probeerden te installeren. Het anti-virusbedrijf bracht het aantal aanvallen in Europa en de Verenigde Staten in kaart. In de eerste helft van 2012 raakte 80% van alle computers via 'drive-by' downloads besmet. Het gaat dan om internetgebruikers die met verouderde software op het web surfen. Via een exploit kan een gehackte of kwaadaardige website malware op de computer plaatsen.

Exploits
Waren in de laatste helft van 2011 exploits voor Java-lekken nog erg populair, met een specifieke Java-exploit die voor 21% van de aanvallen verantwoordelijk was. In de eerste helft van dit jaar voert een exploit voor een lek in Adobe Reader de lijst aan (20%). Op de tweede plek staat een exploit voor Adobe Flash Player met 11%. Java is goed voor een derde (7%) en vierde plek (6%) terwijl Adobe Reader de top 5 met exploits afsluit (5%).

Naast het gebruik van gehackte websites is het misleiden van zoekmachines nog steeds een veel gebruikte techniek, alsmede het versturen van spam via e-mail en sociale netwerken.

Android
Wat betreft de toekomst voorspelt Kaspersky Lab dat mobiel bankieren het nieuwe doelwit van cybercriminelen wordt. "Deze overstap wordt aangewakkerd door de groeiende populariteit van bankdiensten onder smartphone en tablet-eigenaren", aldus de virusbestrijder. Android-apparaten zouden het grootste risico lopen.

Reacties (2)
11-09-2012, 17:37 door Wim ten Brink
Een derde van alle Nederlandse Kaspersky-gebruikers is tijdens het surfen op internet aangevallen door websites die malware probeerden te installeren.
Dan zou ik maar snel een andere virusscanner gaan gebruiken! Kaspersky is kennelijk een doelwit voor hackers! :-)

Sorry, was het eerste waar ik aan dacht toen ik dit las. ;-)
12-09-2012, 09:33 door Ed Dekker
Door WorkshopAlex: Dan zou ik maar snel een andere virusscanner gaan gebruiken! Kaspersky is kennelijk een doelwit voor hackers!
Misschien zijn gebruikers van Kaspersky grotere waaghalsen dan anderen, of misschien zelfs kleinere.
Weer een mooi staaltje algemener trekken zonder valide onderbouwing.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.